Gastblog door Dieneke – De maand mei heb ik een fantastische reis door Panama gemaakt. Lees hier het eerste deel van mijn reisverslag met een heerlijk recept voor overnight French toast, het tweede deel met een recept voor tres leches en deel drie met recept voor bananenbrood en patagones. Vandaag het laatste deel van mijn reis door Panama waarin ik een ecologische cacaofarm bezoek.
Laatste week van de reis door Panama
Mijn laatste week in Panama is aangebroken, helaas. Panama heeft niet alleen mijn hart gestolen met zijn prachtige stranden, heerlijke zee en de ontzettend lieve mensen maar ook met de overweldig mooie natuur. Alles groeit en bloeit er zo mooi. Niet voor niets komen veel vruchten, zoals bananen en ananassen hiervandaan. Maar ook groeien er hier volop mango’s, avocado’s en cacaoplanten.
Ecologische cacaofarm
Vanaf Boca del Toro kon ik een tour boeken naar een ecologische cacaofarm op het vasteland. Deze cacaofarm wordt door een indianengemeenschap/cacaoboeren gerund. Dit leek mij een excursie die je gedaan moet hebben!
De volgende dag heb ik de watertaxi naar Almirante genomen. Bij de haven wordt ik opgepikt door een cacao boerin – een heel vriendelijk indianen meisje – en gaan we samen met een taxi naar de Orebä cacaofarm. Hier word ik door haar rondgeleid door hun dorp en over de plantages en vertelt ze mij alles over de verschillende flora en fauna die we tegen komen. De gemeenschap is geheel zelfvoorzienend. Ze hebben ook hun eigen vee. Kippen rennen vrij rond. Varkens scharrelen in hun ‘wei’ heerlijk rond.
Communicatie
Onze communicatie gaat in het Engels-Spaans. Zij doet haar best om gebrekkig Engels te spreken en ik doe mijn uiterste best om heel gebrekkig Spaans te spreken. Er ontstaat echt een leuk gesprek en ze vertelt veel over haar leven als cacao boerin. Ik probeer haar wat vertellen hoe het leven er bij ons zo’n beetje uitziet. Of dat helemaal duidelijk over gekomen is, daar ben ik nog niet zeker van…..een vraag van haar aan mij: hoe zien jouw kippen er uit?
Ecologisch
Bij deze ecologische farm wordt er geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. En om te voorkomen dat de bodem te eenzijdig wordt beplant – zoals dit gebeurt bij de Chiquitaplantages – worden verschillende gewassen, zoals o.a. mango’s, door elkaar geplant. Hiermee wordt ook voorkomen dat de cacaovruchten worden opgegeten door dieren die dol op cacaovruchten zijn. Verder wordt alles van de plant en vrucht gebruikt. De schillen van de cacaovrucht worden bijvoorbeeld later weer als compost gebruikt.
Cacao maken
Alle boeren binnen deze gemeenschap hebben een eigen stukje grond dat ze onderhouden. We wandelen een heel stuk over de plantage. Ondertussen kom je prachtige dieren tegen zoals blauwe kikkers en we zien een toekan overvliegen.
Onderweg stoppen we bij een soort tent waar ze het hele proces van het cacao maken laat zien. Eerst laat ze mij de rauwe cacao vrucht proeven. Als je deze open maakt vindt je een zachte vrucht, die heerlijk fris naar mango smaakt.
Binnenin zit een harde pit die, als je die kapot bijt, een beetje bitter is. Erg lekker. Dan laat ze zien dat de niet opengemaakte cacao vrucht eerst acht dagen in een soort vuur wordt gefermenteerd. Daarna worden de vruchten opengemaakt en de ‘noten’ er uitgehaald. Deze worden in een schaal op het vuur weer ‘opgebakken’, daarna kunnen ze gepeld worden. Dan heb je de cacaoboon waarvan chocola kan worden gemaakt. De schillen van de cacaoboon worden door de indianen weer gebruikt om thee van te zetten. Ook heel lekker. Uiteindelijk gaan we de cacaobonen fijnmalen met een flinke steen….en viola cacaopoeder.
Als ze de cacaopoeder mengen met een klein beetje water mag ik het ook even proeven. Het smaakt iets bitter maar wel erg lekker. De smaak van pure chocolade zonder toevoegingen doet je versteld staan.
Lokale producten
Nadat we weer rustig teruglopen naar het dorpje eten we samen een lunch met lokale producten. Zoals een soort aardappel en een blad van een plant, dat na koken op een soort spinazie lijkt. En een stukje kip. Allemaal heel smakelijk, zeker als je weet dat ze nauwelijks kruiden gebruiken.
Na de lunch kan ik wat zelfgemaakte producten kopen. Ik neem natuurlijk wat cacaopoeder en chocola mee. Maar ook een tas die door hun van een plant wordt geknoopt.
Echt een ontzettend leuke & leerzame tour. Heel blij dat dit kon doen. Min reis door Panama was fantastisch. Ben jij er weleens geweest?