Reis door Panama deel 3 en recept bananenbrood en patagones

Reis door Panama deel 3 en recept bananenbrood en patagones

Gastblog door Dieneke – De maand mei heb ik een fantastische reis door Panama gemaakt. Lees hier het eerste deel van mijn reisverslag met een heerlijk recept voor overnight French toast en het tweede deel met een recept voor tres leches. Vandaag gaan we verder nadat we Dick uitgebreid uitgezwaaid hebben..

ananassen

Reis door Panama: mythes

We blijven we nog één nacht in David om de volgende dag weer terug naar Bocas del Toro te gaan. Natuurlijk geniet ik weer volop van de rit door de bergen, die drie uur vliegen voorbij. Onderweg vertelt onze chauffeur over de mythes waar veel Panamezen stellig in geloven. Zo zal een Panamees na het strijken nooit onder de douche stappen. Dit omdat je na warmte niet meteen mag afkoelen want daar krijg je vergroeiingen van. Of na zes uur ’s avonds plukken ze geen fruit of eten ze geen watermeloen meer want dat is slecht voor je. Ook gaan ze na middernacht, bij het naar binnen in hun huis gaan, eerst met hun rug naar binnen. Dit is om de heksen buiten de deur te houden. Erg leuk om deze verhalen te horen…

Reis door Panama - bananen

Chiquita bananen

Ook komen we onderweg regelmatig vrachtwagens vol heerlijke verse bananen of ananassen tegen. De meeste hiervan zullen in Elmirante op de Chiquita boot verscheept worden naar Amerika en Europa. De minder mooie exemplaren worden in Bocas del Toro verkocht.

chiquita boot

Vroeger waren de bananenplantages op Isla Colon. Later zijn deze plantages, door een ziekte op de bananenplanten, naar het vaste land verhuist. Hierdoor is er op het eiland maar een klein deel van het oerwoud origineel regenwoud, de rest is erna weer terug gegroeid regenwoud – second-degree rainforest.

Lokaal wordt er – naast rijst met bonen en kip of ei – veel banaan gegeten. In veel restaurantjes zie je Patagones op de kaart staan. Dit is een soort gebakken banaan die als bijgerecht geserveerd wordt. Ik vind het heel lekker, zeker met een beetje ketchup.

Reis door Panama - patagones

Patagones

Voor Patagones heb je eigenlijk alleen bakbananen en zonnebloemolie nodig.

Snij  de bakbanaan in brede stukken en verwarm de olie. Bak de stukken banaan even een paar minuten in de olie. Haal ze uit de olie en leg ze op een bakpapier. Leg er een bakpapier op en druk de stukken banaan goed plat. Bak de platte stukken banaan weer in de olie tot ze lekker bruin zijn.

Makkelijk te maken en heerlijk om te eten!

Reis door Panama - starfishbeach

Starfish beach

We zijn weer aangekomen in Bocas del Toro en blijven nu op Isla Colon. Dit het grootste en, met zo’n zesduizend inwoners, het dichtstbevolkte eiland. Hoewel het eiland best groot is wonen de meeste mensen  aan één kant van het eiland. Er is één verharde weg naar de andere kant, Bocas del Toro. Het is zeker de moeite waard om Bocas del Toro te bezoeken. Met de bus ben je er in ongeveer een half uurtje.

Reis door Panama - starfishbeach

Daar kun je naar Starfish beach, dat natuurlijk bekend staat om z’n zeesterren…. hele grote zeesterren! Omdat dit strand aan de kant van het vaste land ligt, is de zee hier heel rustig. Hierdoor kun je er heerlijk zwemmen en op een luchtbedje dobberen. En met een beetje geluk kom je ook nog bijzondere vissen tegen, zoals een pijlstaartrog.

Reis door Panama - pijlstaartrog

Bluff beach

Je kunt ook prima met de fiets het eiland over. Dat is ook echt heel leuk om te doen omdat je dan ongeveer over het strand kunt fietsen. Op de fiets heb je alle tijd om de prachtige natuur op het eiland te bewonderen. Onderweg kom je regelmatig een restaurantje tegen waar je lekker even wat kunt drinken en eten. Wij hebben dit gedaan en zijn naar Bluff beach gefietst. Dit is een prachtig uitgestrekt strand met wit zand en enorme golven. In de meeste maanden kun je hier dan ook niet zwemmen. Het geweld waarmee de golven op het strand komen is erg indrukwekkend. In de maanden mei en juni komen hier zeeschildpadden aan land om op het strand hun eieren te leggen. De zeeschildpadden komen eigenlijk altijd in de avond aan land.Reis door Panama

Zeeschildpadden

Wij zijn dan ook op een avond met een gids naar Bluff beach gegaan om te kijken of we zo’n zeeschildpad konden zien. Gelukkig is het nu een beschermd gebied en mag je alleen met een gids het strand op. Dit om de zeeschildpad te beschermen. Iets wat hard nodig is want, mede door al het plastic afval, gaat het niet goed met de zeeschildpad. Op deze manier proberen ze eieren en schildpad te beschermen. Zeker ook omdat voor de lokale bevolking heel gewoon is om deze dieren en eieren te eten.

We hadden gelukkig, na tien minuten wandelen, zagen we een Lederback zeeschildpad op het strand. Ze had net haar eieren gelegd en was bezig deze te begraven. We mochten geen harde geluiden maken of licht gebruiken, dus ook geen foto’s maken. Hiervan kan de schildpad verstoord en gestresst raken. Het was een prachtig gezicht, wat en gigantisch grote beesten zijn het. Ongelofelijk dat, na het leggen van hun eieren, weer zo makkelijk in die woeste golven verdwijnen. Nu maar hopen dat er heel veel kleine baby zeeschildpadjes uit haar eieren zullen komen.

reis door Panama - bananenbrood

Bananenbrood met gekonfijte sinaasappel

Gelukkig hadden we de avond er voor een heerlijke bananenbrood met gekonfijte sinaasappel gemaakt. Want na zo’n avond/nacht wandeling over het strand van drie uur heb je best trek. Omdat er op het eiland niet alles te koop is, maakt Miranda veel zelf.  Zo ook de gekonfijte sinaasappel  voor in het bananenbrood en dat is makkelijker dan ik had verwacht.

Hiervoor heb je nodig:

  • 2 Sinaasappels
  • Suiker

Was de sinaasappels en droog ze af. Schil de sinaasappel met een scherp mes. Verwijder zo veel mogelijk wit van de schillen. Kook de schilletjes ca. 2 minuten in kokend water. Giet de schillen af en kook ze minimaal nog twee keer in schoon water.

gekonfijte sinaasappel

Giet het water van de schilletjes af en laat ze uitlekken. Weeg de schilletjes en doe ze in een pannetje. Voeg er dezelfde hoeveelheid suiker en water aan toe. Breng het geheel rustig aan de kook en laat ca. 1 uur rustig koken. Voeg indien nodig nog wat water aan toe. Aan het eind moet een dikke siroop overblijven.

Haal de schilletjes uit de siroop en laat ze uitlekken in een zeef. Leg dan de schilletjes op een bakpapiertje. Leg ze goed uit elkaar en de schilletjes ca. 1 uur drogen. De siroop kun je bewaren en, aangelengd met water en ijs, drinken

Bestrooi de gekonfijte schilletjes met suiker en rol ze daarna nog een keer goed door de suiker. Laat ze dan 24 uur drogen. Daarna kun je de schilletjes bewaren in een afgesloten pot of zakje. Zijn heel lekker om zo te eten als snoep of om in chocolade te dopen. Wij hebben ze kleingesneden en ze in gebruikt in het bananenbrood.

Reis door Panama - bananenbrood

Bananenbrood

Voor het bananenbrood heb je nodig:

  • 115 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 4 bananen
  • 187,5 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • 2 zakjes vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 175°C. Klop de eieren goed los en prak de bananen. Mix de zachte boter en suiker door elkaar. Voeg de eieren en de bananen hier aan toe. Zeef de bloem en bakpoeder door het beslag. Roer daarna de vanillesuiker en zout er door. Als laatste voeg je de gekonfijte sinaasappel aan het beslag toe. Eventueel kun je er ook nog stukjes pure chocola door doen, ook erg lekker.

beslag bananenbrood

Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooid bakblik. Bak het bananenbrood ongeveer 60 min in de voorverwarmde oven. Laat de cake goed afkoelen….en dan smullen maar.

Ook leuk om te lezen:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge