Als ik heel eerlijk ben: ik ben geen groot groente eter. Het liefst eet ik groente rauw, zoals sla, wortels, komkommer en radijsjes. Lekker met een bite dus. Gekookt vind ik eigenlijk alleen bonen lekker. Maar ik geef eerlijk toe: door mijn beperkte kennis van het bereiden van groente is er vast veel meer dat ik lekker vind. Zoals deze gekarameliseerde wortelen.
Lekkere zoete wortelen
Het woord gekarameliseerd zegt het al. Lekker zoet. En dat is dit bijgerecht zeker. Ook kinderen maak je er vast heel erg blij mee. Gekarameliseerde wortelen smaken fantastisch bij een stukje vis. Met bijvoorbeeld heerlijke schol-zalm rolletjes en zoete aardappel maak je er een mooi roze-oranje bord eten van.
Of het ook gezond is? Vast niet. Alhoewel je een beetje vet (roomboter) ook nodig hebt. Bovendien leveren de wortels en sinaasappel je weer wat extra vitamines. En je eet wel je dagelijkse portie groente, zo’n 250 – 175 gram p.p.
Kleurrijke wortelen
De glanzende worteltjes spatten zo van je bord af! Decoreer met een takje peterselie of wat basilicum, om de oranje kleur en glans nog beter te doen uitkomen.
Gekarameliseerde wortelen
Wat heb je nodig (bijgerecht, 2-3 personen)
- 500 gram wortelen (ik koop meestal een zak schoongeschraapte wortels, lekker lui ja)
- Roomboter
- Sap van 1 sinaasappel
- 2 eetlepels honing
Was en schraap eventueel de wortels schoon en snijd in stukken (ca. 2 cm). Kook de wortels in ca. 5 minuten beetgaar in kokend water met een beetje zout.
Smelt een flinke klont roomboter in een koekenpan en roerbak de wortels ca. 4 minuten. Voeg de sinaasappelsap en de honing toe en laat onder voortduren roeren de wortels karameliseren. Dit duurt nog zo’n 5-7 minuten.





