Home » Wild eten in de Achterhoek
Wild eten in de Achterhoek

Wild eten in de Achterhoek

Ken je dat? Dat je soms de halve aardbol over reist maar je eigen land nog grotendeels onontdekt blijft? Ik heb dat bijvoorbeeld met de Achterhoek. Best vreemd eigenlijk voor iemand die van natuurschoon en lekker eten houdt! De uitnodiging om de start van het wildseizoen te komen beleven greep ik dan ook met beide handen aan. Wild eten in de Achterhoek was fantastisch!

foto_brasserie6_4

Een goed begin: Zutphen

Elk jaar werken toprestaurants uit de Achterhoek samen om de meest smaakvolle gerechten van het beste wild uit Nederland te serveren. Want nergens is het wild zo divers, kwalitatief, verantwoord en puur te proeven als hier. Als sneak preview konden wij vandaag bij een aantal restaurants een veelbelovend kick-off van het wildseizoen 2016 beleven. En geloof me, dat belooft veel goeds.

wildbouillon

Na een warm welkom – in de vorm van een wildbouillon – bij het station van Zutphen kregen we eerst een rondleiding door deze mooie vestingstad. Waarna het tijd was voor het eerste gerecht in de prachtige Brasserie 6. Op ons bord een carpaccio van hert, een duivenborstje a la Saltimbocca en een huisgemaakt fazantenkroketje. Dat is nog eens wat ze noemen een goed begin! Hierbij kregen we een heerlijke volle Brindisi Corte Ottone wijn geserveerd. Dé wijn van het wildseizoen 2016, die wordt geschonken door alle deelnemende restaurants.

gerecht-brasserie-6

 

img_6478

Op de koets: Vorden en hotel Bakker

img_6490

In Vorden beleefden we het wild wel op een heel bijzondere manier. Vanaf het fameuze hotel Bakker vertrokken we in statige paardenkoetsen voor een tocht door de prachtige omgeving. Wat is Nederland – en de Achterhoek in het bijzonder – toch prachtig in deze tijd van het jaar. Onder een warme deken genoten we van een heerlijke wild ‘parade’ van hotel Bakker. Heerlijke amuses van onder meer ree, eendenlever en wild zwijn. Bij terugkomst stond ons als opwarmertje een heerlijk glas Cherry Brandy te wachten. Dat konden we wel even gebruiken.

bakker

Strandlodge in de Achterhoek

img_6493

img_6507

Een (gelukkig warme) bus bracht ons vervolgens naar Strandlodge in Winterswijk, bekroond met een Michelin-Ster. Midden in de bossen ligt dit prachtige restaurant aan een natuur buitenzwembad.

Achterhoek bekendste poelier Benny Wolters gaf ons een demonstratie en vertelde vol passie over zijn vak. “Achterhoeks wild is nooit gefokt. Gefokt wild mist de echte wildsmaak. De kwaliteit van Achterhoeks wild heeft alles te maken met wat de natuur de dieren aan planten en kruiden te bieden heeft. Ook kunnen alle dieren vrij in deze natuur leven. De grote verscheidenheid aan grondsoorten en vegetatie maakt dat de dieren het lekkerste kunnen uitzoeken en dat proef je terug in het vlees!’’

img_6494

De door Benny Wolters schoongemaakte reerug werd door chefkok Mike Vrijdag ter plekke voor ons bereid. We genoten van drie bereidingen van ree met groene kool, aardappel pinda creme, koolraap en een oliebolletje van boerenkool. Te lekker!

Moulin Bistronomie in Borculo

Le Moulin Borculo

De laatste stop was in Borculo bij Moulin Bistronomie in een prachtige oude watermolen. Bistronomie staat voor de samentrekking van bistro en gastronomie: een hoogstaande keuken in een casual karakter. Moulin Bistronomie serveerde ons hertenkalf rugfilet met rode biet, knolselderij en eekhoorntjesbrood. Vlees dat smelt op je tong en wederom voortreffelijk smaakt met de rode Brindisi wijn.

gerecht-moulin

I’ll be back…..

Zoals ik al eerder zei, je hoeft eigenlijk niet zo ver te reizen om te genieten van prachtige natuur en goed eten. Dat heeft de Achterhoek voor mij zeker wel bewezen!

Vanaf nu tot eind januari sieren de wildgerechten de Achterhoekse menukaarten. Kijk op www.wildetenindeachterhoek.nl waar jij dit najaar gaat genieten van wild zwijn, hert of ree! Van heerlijke en prijsgunstige menu’s tot complete arrangementen met overnachting. Zodat je naast heerlijk eten ook nog een leuk dorpje kunt bezoeken, een wandeling in de bossen kunt maken of een prachtig kasteel kunt bezoeken.

Wild eten in de Achterhoek

Nog even over jagen…

Jagen, kan dat eigenlijk nog wel anno 2016? Ons land behoort tot de dichtstbevolkte landen ter wereld. Een enorm wegennet, uitgebreide industrie en steeds groeiende steden. Toch leven er nog steeds veel dieren in het wild. Om te zorgen voor een goede balans tussen mens en dier is ingrijpen in de wildstand noodzakelijk. Jagers houden bij wat er leeft in hun gebied. En bepalen op basis daarvan wat en hoeveel er mag worden geschoten. De jagers verzorgen dit jachtveld overigens het hele jaar door. Zo zorgen zij ook voor rustplaatsen en leggen fauna-akkers aan waar dieren rustig en ongestoord kunnen eten.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Wat een gave ervaring, beetje jaloers… 🙂 Goed dat je nog een alinea wijdt aan het jagen!

  2. Zo’n uitnodiging zou ik ook niet afslaan! Fantastische beleving, lijkt me dat. Mooie omgeving en heerlijk eten.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*