Home » My Happy Kitchen test: Lurpak smeerbare boter

My Happy Kitchen test: Lurpak smeerbare boter

Goed eten verdient Lurpak smeerbare boter. Dat is de slogan van dit Deense botermerk. Als ik eerlijk moet zijn had ik er tot voorheen nog niet eerder van gehoord. Sinds kort is deze ‘lekkerste boter van de wereld’ ook verkrijgbaar bij AH en Jumbo. My happy kitchen – dol op boter – deed de test.

Lurpak smeerbare boter

Wat is het?

Echte boter die op authentieke manier gemaakt wordt met slechts vier ingrediënten: room, melkzuurbacterieën, water en zout. Een eeuwenoud en simpel recept dat staat of valt bij de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten. De beste melk van Deense koeien, en de meest verse room. En niet, zoals vaak gebruikelijk, de melk die overblijft maar alleen verse melk.

Lurpak is vooral trots op haar kwaliteitscontrole. Iedere twee weken houdt het Deense Zuivel Bureau, een onafhankelijk orgaan, een heuse boterproeverij. Tijdens de proeverij wordt een pakje boter met een metaaldraad gehalveerd waarbij de doorsnede wordt beoordeeld op consistentie, luchtbelletjes en waterdruppeltjes. Daarna wordt de boter geroken en geproefd en, net als bij wijn, weer uitgespuugd.

Naast boter in wikkel heeft Lurpak smeerbare boter in kuipjes. De boter wordt smeerbaar door de toevoeging van een beetje raapzaadolie.

Grappig weetje: de Lur, een Scandinavische loftrompet, is terug te vinden in het keurmerk (het Lurmark) op de verpakking. En wist je dat je, om 1 kilo boter te maken, 20 kilo volle melk nodig hebt?

Koe

De Lurpak boter is verkrijgbaar bij AH en Jumbo, in wikkel en in twee smeerbare varianten, gezouten en ongezouten. Voor een kuipje van 250 gram betaal je € 2,59.

En, is het wat?

Boter, je zou er een boek over kunnen schrijven. Of het zelf maken! Voor veel mensen is boter tegenwoordig de margarine (of net zo erg, halvarine) die ze op hun brood smeren en de pakjes Blueband margarine of Croma om mee te bakken. Ik gebruik bij mijn recepten dan ook vaak het woord roomboter om te voorkomen dat mensen margarine gaan gebruiken als ik alleen het woord boter gebruik.

Ik ben aangenaam verrast over het effect van de raapzaadolie op de smeerbaarheid van de Lurpak smeerbare boter. Ter vergelijking: bij margarine vindt juist het tegenovergestelde proces plaats. Daar wordt de van oorsprong vloeibare olie via een industrieel proces steviger gemaakt.

Lurpak boter test

De boter smeert perfect uit en smaakt heerlijk. Romig en licht zout. Als echte boter! Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik persoonlijk de voorkeur geef aan de  consistentie en het mondgevoel van boter zonder toegevoegde olie. Maar hé, even snel een beschuitje smeren met roomboter was voorheen niet te doen en met Lurpak een fluitje van een cent. En dat is ook wel wat waard! Ik wil binnenkort ook de boter in wikkel gaan uitproberen.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

2 Comments

  1. In Denemarken wordt, zoals je al schrijft, de beste melk gebruikt voor boter, bij ons is dat andersom. Vandaar dat die Deense boter zo veel beter is. Sinds ik dat weet, koop ik alleen nog maar dit soort boter.

  2. Ieder product is zo goed als de som der delen. Dat bewijst deze boter maar weer!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*