Wat kun je doen met een droogoven

Wat kun je doen met een droogoven?

Als je mij vroeger had gevraagd of ik een droogoven nodig had, had ik waarschijnlijk nee gezegd. Nu ik een droogoven heb, zou ik er echter niet meer zonder kunnen. Wat kun je doen met een droogoven? De naam zegt het eigenlijk al: je gebruikt een droogoven – ook wel voedseldroger genoemd – om voedsel te drogen.  De voornaamste reden om voedsel te drogen is om het langer houdbaar te maken, zonder (kunstmatige) toevoegingen. Maar je kunt er nog zoveel meer mee. 

Wat kun je doen met een droogoven

Byzoo voedseldroger DH03

Ik heb inmiddels zelfs al een nieuw model droogoven, de DH03 voedseldroger van Byzoo. Naast het feit dat deze droogoven een mooi strak design met glazen deur heeft en maar liefst 10 trays biedt dat apparaat nog een extra functionaliteit: 2 stage drying. Hiermee kun vooraf 2 programma’s in stellen, zowel qua temperatuur als tijd. Door eerst te kiezen voor een kort programma (ca. 2 uur) met hogere temperatuur (70 graden) en vervolgens over te schakelen op de lagere temperatuur verkort je de droogtijd. 

De voedseldroger is makkelijk te bedienen met een digitaal display, eenvoudig te reinigen en je krijgt een handig handboek voedsel drogen meegeleverd. Bovendien krijg je droogvellen meegeleverd, deze heb je nodig wanneer je puree van zacht fruit (aardbeien, frambozen etc.) droogt tot fruitleer.

Voedsel drogen in de droogoven: fruitleer

Wat kun je doen met een droogoven?

Als je een moestuin hebt, is een droogoven eigenlijk onmisbaar. Maar ook als je graag kookt en wilt weten wat er in je eten zit, is zo’n apparaat ideaal. En wanneer je fruit of groente in het seizoen scoort profiteer je niet alleen van de beste smaak, maar ook van de laagste prijs. En door te drogen kun je er nog lang van genieten. Wat kun je allemaal drogen:

  • Groente (maak bijvoorbeeld je eigen groente bouillonpoeder of ovengedroogde tomaatjes)
  • Knoflook
  • Brood (om snel paneermeel of croutons te maken van oud brood)
  • Fruit (gezonde snoepjes, fruitleer, lekker in de granola)
  • Kruiden (je eigen gedroogde kruiden voorraad maar bijvoorbeeld ook voor kruidenthee)
  • Paddenstoelen (om ze later in gerechten weer te gebruiken door ze te wellen)
  • Vlees (maak Amerikaanse beef jerkey of snacks voor de hond)
  • Vis 
  • Yoghurt (voor het maken van yoghurt moet de temperatuur tussen de 37°C en 43°C blijven, de droogoven is hiervoor ideaal!)
  • Bloemen
  • Zelfgemaakte pasta
  • Oudbakken chips (maak je zo weer knapperig)

Wat kun je doen met een droogoven

Groente bouillonpoeder

Omdat ik best vaak bouillon gebruik in recepten (risotto, pulled chicken etc.) maar er in bouillonblokjes vaak relatief veel zout zit, vind ik het leuk om zelf bouillonpoeder te maken. Voor 100 gram bouillonpoeder heb je 1 kilo groente nodig, zoals wortel, ui, (bleek)selderij, prei en kruiden als rozemarijn, tijm etc. Zout kun je na afloop ook toevoegen, maar dan kun je wel zelf de hoeveelheid bepalen. 

groentebouillon poeder

Op de 10 lades kun je met gemak een aantal kilo groente kwijt. Vul als het even kan alle lades wanneer je gaat drogen, dat is het meest milieubewust. In principe kun je in een droogoven alles samen drogen, behalve ui en prei, die geven te veel geur aan de andere voedingsmiddelen af. In het geval van groente bouillonpoeder maakt dat natuurlijk niet uit, dus lekker veel maken!

Gedroogde groente

Ik droogde mijn groente (ui, prei, selderij, wortel, rozemarijn) door middel van de 2 stage drying eerst twee uur op 70 graden en daarna zes uur op 50 graden. Het grootste deel van de groente was toen goed droog, de uien heb ik nog iets langer laten liggen. Het komt ook niet aan op een half uur meer of minder. En beter te droog dan te vochtig! De groente heb ik daarna grof gemalen in de keukenmachine. De groente bouillonpoeder is zo smaakvol, en super veelzijdig in gebruik!

Nu je weet wat je kunt doen met een droogoven, zou jij er eentje willen? En wat zou jij bereiden in een droogoven?

2 Comments

  1. Lijkt me echt helemaal geweldig nooit geweten dat je zoveel kunt bereiden in een droogoven, ga me toch eens oriënteren

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*