Home » Welke ijsmachine kiezen?
Welke ijsmachine kiezen

Welke ijsmachine kiezen?

Met de zomer in aantocht groeit ook altijd mijn verlangen naar ijs! Roomijs, sorbetijs, yoghurtijs, ik vind alles even lekker. En als het even kan: zelfgemaakt ijs. Een ijsmachine is dan ook wel een must-have voor iedere ijsliefhebber. Maar welke ijsmachine kiezen, dat is nog wel een lastige. Ik geef je een overzicht van de mogelijkheden en voors en tegens, zodat je zelf de juiste keuze kunt maken. En de hele zomer van zelfgemaakt ijs kunt genieten!

Welke ijsmachine kiezen?

pina colada ijs in kokosnoot

IJsmachines

IJsmachines doen feitelijk allemaal hetzelfde: ze bevriezen met een zeer lage temperatuur de toegevoegde ingrediënten. De wijze waarop dat gebeurt verschilt. Er zijn twee soorten ijsmachines te onderscheiden: de zelfvriezende ijsmachine en ijsmachines met een los koelelement. Belangrijk voordeel van zelf ijs maken: je weet wat er in zit! Zo kun je ijs ook makkelijk vegan maken door plantaardige ingrediënten te gebruiken. OTTO biedt een enorme variatie aan ijsmachines, waaronder alle hieronder genoemde soorten.

Zelfvriezende ijsmachines

Met de zelfvriezende ijsmachine heb je geen voorbereidingstijd nodig om het apparaat te kunnen gebruiken. Ingrediënten toevoegen en op start drukken, that’s it. Wel maakt de benodigde compressor de machine groter en zwaarder. 

Bij het kiezen van een ijsmachine zijn er aantal aspecten waar je op kunt letten: het gebruiksgemak (en ook het reinigen!), de soorten ijs die je met het apparaat kunt maken en de hoeveelheid ijs. De hoeveelheden variëren van 0,3 liter tot 2,5 liter. In een ijskom kun je steeds maar één smaak/soort ijs bereiden. Ben je een grootgebruiker of heb je een groot gezin, kies dan voor een ijsmachine met extra grote capaciteit of dubbele kom. Zo kun je twee smaken ijs tegelijkertijd bereiden, heerlijk bounty ijs bijvoorbeeld, of pina colada ijs

Welke ijsmachine kiezen

IJsmachines met een los koelelement

Wil je gaan ijs gaan maken met een dergelijke ijsmachine, dan vergt dat wél enige voorbereiding. Het koelelement moet namelijk minimaal 24 uur in de vriezer hebben gelegen. Ik los dit ‘probleem’ eigenlijk altijd op door het element permanent een plekje in mijn vriezer te geven. Let wel goed op: sommige koelelementen hebben een behoorlijk formaat. Check daarom of deze wel in jouw vriezer past.

Doordat de ijsmachine geen compressor heeft, is het apparaat een stuk lichter en compacter.

kitchenaid ijskom

Heb je een KitchenAid? Dan kun je ook een los koelelement kopen. Je hebt dan niet een extra apparaat in huis maar wel de mogelijkheid zelf ijs te maken! Ook keukenmachines van Kenwood en Bosch bieden een los koelelement aan.

Welke ijsmachine kiezen - smoothiemaker

Smoothiemaker

Het is geen ijsmachine, toch kun je met een smoothiemaker heerlijk ijs maken, ook wel nicecream genoemd. Nicecream maak je met bevroren fruit. Het bevroren fruit maak je fijn in de smoothiemaker of in een keukenmachine. Dit resulteert in een gladde mousse, die erg doet denken aan ijs. Als basis wordt vaak bevroren banaan gebruikt, die geeft de nicecream de romige structuur. Vul aan met bevroren fruit naar keuze, van frambozen tot aardbeien. Zo gezond kan ijs zijn!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*