Home » Hartige soesjes met kaas en paté
Hartige soesjes

Hartige soesjes met kaas en paté

Soesjes met kaas kocht ik vroeger bij een goede bakker bij ons in de wijk. Die bakker is er al lang niet meer, en ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit meer hartige soesjes met kaas heb gezien bij een bakker. Dan maken we ze toch gewoon zelf? Ook heerlijk gevuld met cranberry paté!

profiteroles

Soezendeeg

Met het recept voor soezendeeg maak je 24 soesjes. Die kun je naar je eigen voorkeur vullen met kaascrème of paté of natuurlijk een combinatie daarvan. Meer een zoetekauw? Maak dan ook eens het heerlijke dessert profiteroles: soesjes gevuld met slagroom en overgoten met warme chocoladesaus!

Kaascrème of cranberry paté

De vulling zoals in het recept hieronder beschreven is voor het vullen van alle 24 soesjes. Wil je een combinatie maken? Halveer dan de receptuur van de vulling voor de kaascrème en de paté.

Hartige soesjes

Hartige soesjes bewaren

Ongevulde soezen zijn een kleine week houdbaar. Bewaar ze luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Gevulde soezen bewaar je in de koelkast en zijn slechts enkele dagen houdbaar. Haal ze 15-30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Je kunt de vulling – in de spuitzak – ook prima een paar dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de soezen dan vlak voor serveren vullen. Haal de vulling een half uur tevoren uit de koelkast, dat ‘spuit’ wat makkelijker. Ik gebruik meestal wegwerp spuitzakken (Wibra)

hartige soesjes

Hartige soesjes met kaas en paté

Hartige soesjes

Hartige soesjes met kaas en paté

Versgebakken soesjes, gevuld met kaascrème of cranberry paté
Afdrukken Pin
Gang: Borrelhapje
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 24 soesjes

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

Voor de soesjes (24 stuks):

  • 85 gram roomboter ongezouten
  • 175 ml water
  • 110 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 mespuntje nootmuskaat geraspt
  • 3 eieren

Voor de kaascrème vulling (voor 24 stuks):

  • 200 gram verse roomkaas
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 scheutje slagroom of koffiemelk
  • zwarte peper versgemalen

Voor de paté vulling (voor 24 stuks):

  • 200 gram cranberry paté
  • cranberry compote optioneel

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng het zout en de nootmuskaat door de bloem.
    110 gram bloem, 1/4 theelepel zout, 1 mespuntje nootmuskaat
  • Breng in een ruime (steel)pan het water en de boter aan de kook. Haal zodra het begint te koken (en alle boter gesmolten is) de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer ca. 1 minuut goed door met een houten lepel totdat je een glad deeg krijgt dat loslaat van de zijkant van de pan. 
    85 gram roomboter, 175 ml water
  • Zet de pan terug op een zacht pitje en meng het geheel al roerende nog 2 minuten door elkaar. Haal de pan van het vuur, zet ‘m op een stevig oppervlak en voeg een ei toe. Roer goed en snel door, het ei mag niet gaan stollen. Flink doorroeren tot het mengsel weer glad is. Voeg het tweede ei toe en herhaal, doe hetzelfde met het 3e ei.
    3 eieren
  • Maak kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat met twee lepels of gebruik een spuitzak met een gladde spuitmond. Houd wel wat tussenruimte aan. Doe de bakplaat in de oven en bak de soesjes ca. 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal ze uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Voor de kaasvulling: Klop de roomkaas en geraspte oude kaas luchtig met een mixer of met een vork. Voeg wat room of koffiemelk toe om de creme wat soepeler te maken. Breng op smaak met zout en flink wat vers gemalen zwarte peper.
    200 gram verse roomkaas, 100 gram geraspte kaas, 1 scheutje slagroom of koffiemelk, zwarte peper
  • Vul een spuitzak met de kaascréme. Prik de soesjes aan de achterkant in met de spuitmond en vul de soesjes met de kaas. Spuit een toefje ter decoratie bovenop de soes.
  • Voor de paté vulling: maak de paté fijn met een vork. Meng er desgewenst nog wat cranberry compote door. Vul een spuitzak met de paté. Prik de soesjes aan de achterkant in met de spuitmond en vul de soesjes met de paté. Spuit een toefje ter decoratie bovenop de soes, aangevuld met een lepeltje cranberry compote.
    200 gram cranberry paté, cranberry compote
Delen op Facebook

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*