Home » Mini Scotch eggs of vogelnestjes
Mini Scotch eggs

Mini Scotch eggs of vogelnestjes

Op mijn blog staat al sinds 2018 het recept voor Scotch eggs. Gehaktballen met erin verstopt een gekookt ei. Gemaakt op zowel de traditionele manier als op de Hollandse manier, de zogenaamde vogelnestjes. In die blog vertelde ik dat het me nog niet gelukt is om een mini versie te maken. Vijf jaar later dus wel! Deze mini Scotch eggs of vogelnestjes zijn een lekkere snack voor kerst of oud en nieuw!

Mini Scotch eggs

Geschiedenis van Scotch eggs

Zoals gebruikelijk gaan er meerdere verhalen rond over de herkomst van dit gerecht. Ze komen echter niet uit Schotland maar uit Engeland! Het meest populaire verhaal is dat het Schotse werd uitgevonden door het Londense warenhuis Fortnum & Mason in 1738. De scotch eggs werden gemaakt  als snack voor reizigers. Fortnum & Mason is een luxe warenhuis in Piccadilly, Londen en is beroemd om zijn delicatessen afdeling.

Panko of paneermeel?

Ik vind persoonlijk panko altijd een wat knapperiger effect geven. Het is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood dat wordt gegaard door elektrische stoom in plaats van in de oven. Hierdoor krijgt het brood geen korst. Na het garen wordt het brood gemalen tot grove vlokken. Het is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan paneermeel zoals wij dat kennen. Je vindt het in de supermarkt vaak bij de Aziatische producten. Of anders in de toko of Aziatische supermarkt. Maar met paneermeel kun je de Scotch eggs ook prima maken!

mini Scotch eggs

Eierballen en vogelnestjes

Het Scotch egg vertoont wel wat overeenkomst met de Hollandse eierbal. Deze is vooral populair in Noord- en Oost Nederland en bestaat uit een gefrituurde bal van ragout met een ei erin. Het Nederlandse gerecht dat vogelnestje wordt genoemd is wel identiek aan de Scotch egg, maar wordt alleen niet gefrituurd maar gebraden. Ik at mijn allereerste mini Scotch egg op vakantie in Engeland!

Mini Scotch eggs

Mini scotch eggs of vogelnestjes

Mini Scotch eggs

Mini scotch eggs of vogelnestjes

Een borrelversie van het Scotch egg, gehakt met daarin 'verstopt' een kwarteleitje.
Afdrukken Pin
Gang: Borrelhapje
Keuken: Brits
Trefwoord: kerst
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 44 minuten
Porties: 16 stuks

Wat heb je nodig:

  • Feestelijke prikkers
  • Frituurpan of wok met zonnebloemolie

Ingrediënten

  • 8 kwarteleitjes
  • 250 gram half-om-half gehakt
  • gehaktkruiden naar smaak
  • bloem
  • panko of paneermeel
  • 1 ei

Voor de saus

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels mosterd

Aan de slag!

  • Breng het gehakt op smaak met gehaktkruiden. Draai van het gehakt acht gelijke balletjes. 
  • Breng de kwarteleitjes in koud water aan de kook. Zet wanneer het water kookt het vuur laag en laat vier minuten koken. Laat schrikken in koud water. Kwarteleitjes pellen is soms best lastig. Het gaat het beste als je de schil tussen je handen een beetje kapot wrijft.
  • Druk een balletje gehakt plat en leg er een kwarteleitje op. Vouw het gehakt weer dicht rond het eitje en draai de bal zo dat al gehakt om het eitje komt te zitten. Maak zo ook de andere balletjes.
  • Vul drie schaaltjes: eentje met bloem, eentje met losgeklopt ei en eentje met panko of paneermeel. Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko. Laat in de koelkast nog een half uurtje opstijven.
  • Verhit de frituurpan of een laagje zonnebloem in een wok tot 180 graden. Bak de Scotch eggs in 4 minuten rondom goudbruin.
  • Laat iets afkoelen, snijd doormidden en steek op een prikker. Serveer met een sausje van mayonaise met mosterd.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Ziet er erg lekker uit, ik ga dit ook maar eens maken en proberen.
    Dank je wel.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*