Home » De zaligheden van culinair Zeeland

De zaligheden van culinair Zeeland

Onlangs was ik uitgenodigd voor het NK oestersteken in Yerseke. Voorafgaande aan dit evenement was een hele persdag georganiseerd. Geen provincie zo culinair als Zeeland! We gingen van Nederlandse wijn naar een overdaad aan oesters, mosselen en scheermesjes naar groente bagels en nog meer oesters! Ik vertel je alles over culinair Zeeland!

Culinair Zeeland = Wijnhoeve de Kleine Schorre

Wijnhoeve de Kleine Schorre

Met 12 hectare aan wijnstokken is Wijnhoeve de Kleine Schorre één van de grootste wijngaarden van Nederland. In het typische Zeeuwse klimaat groeien klassieke druivensoorten die perfect passen bij Zeeuwse zilte zaligheden als oesters, Oosterschelde Kreeft, mosselen en platvis. Wij kregen er een rondleiding en proefden in het gezellige proeflokaal een heerlijke Pinot-blanc en een Pinot Gris. Vooral die laatste vond ik heerlijk, kruidig, een beetje vettig, en perfect voor bij platte oesters! De wijnen van de Kleine Schorre zijn te koop in de eigen winkel en in de webwinkel. Ook leveren zij wijnen aan de betere slijters én aan KLM businessclass.

Druiven op de Kleine Schorre

Kijk voor een bezoek aan het proeflokaal, de winkel of een rondleiding naar de diverse mogelijkheden op de website.

Culinair Zeeland - Brasserie de Vluchthaven

Brasserie Vluchthaven

Van mij mag de naam van deze brasserie in de voormalige veerhaven van Bruinisse ook worden aangepast naar ‘De zevende hemel’. Want oh mijn god wat heb ik daar fantastisch gegeten. Chef DP, wars van flauwekul, kookt met kwaliteitsproducten de sterren van de hemel.

Scheermesjes

De keuken is 99% biologisch en 100% eerlijk. En dat proef je, ik bleef eten! Van de creuses en platte oesters, de scheermesjes van de grill met ingelegde uitjes, van de zalige mosselen met chermoula, van de tapijtschelpen en de geniale saltimbocca van rode mul. Dit alles overgoten met een perfecte Chardonnay, mag ik hier blijven?

Saltimbocca van rode mul

De Vluchthaven sluit haar deuren in de winter, dus wees er snel bij of geniet komend voorjaar van het heerlijke terras met uitzicht over de voormalige veerhaven en de Oosterschelde.

Culinair Zeeland - scheermesjes bij De Zeeuwse Mossel

De Zeeuwse Mossel B.V.

Een klein stukje verderop in Bruinisse staat de moderne fabriek van De Zeeuwse Mossel. Een innovatief bedrijf waar mosselen, scheermesjes, oesters en kokkels worden gevangen, gekweekt, verwerkt en verkocht. Ze zijn o.a. verantwoordelijk voor de magnetron mosselen. Een handige verpakking, compleet met verse groente en saus, en een hoeveelheid geschikt voor 1 persoon. Ideaal als je de enige thuis bent die mosselen eet of gewoon lekker snel goed wilt eten. Sinds kort introduceren zij ook de Bompa’s, mosselen die nog zelf thuis moeten worden ontbaard en gewassen. Wat resulteert in mosselen met een veel intensere smaak!

Culinair Zeeland - Spelt Bakkers

Spelt Bakkerij B.V.

We blijven nog even in Bruinisse, waar de bakkerij staat van Spelt Bakkers. Een bakkerij die zich heeft gespecialiseerd in Pain de Mer en Pain Nature. Pain de Mer is een uniek zuurdesembrood, bereid met gezuiverd zilt zeewater uit Nationaal Park Oosterschelde. Een puur en zuiver brood van uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van koemelk, E-nummers en gist. Nieuw zijn de Pain Nature, bagels gemaakt van Nederlandse groente. Vol vezels en natuurlijke vitaminen, maar vooral heel veel smaak! Ik proefde  o.a. de yellow bagel (mijn favoriet!) met gele peen, mais, rode pepers en kurkuma. Ook de green bagel, met zeewier, zeeslag, peper en knoflook ging er in als koek brood. Spelt Bakkerij levert alleen aan de horeca en groothandels. Ik hoop dat er binnenkort ook voor consumenten een mogelijkheid komt dit heerlijke brood voor thuis aan te schaffen!

Culinair Zeeland - NK Oestersteken

NK Oestersteken

Maar liefst 360 Zeeuwse platte oesters werden geopend, tijdens het Premium NK Oestersteken bij Krijn Verwijs in Yerseke. En daar heb ik er een heleboel van gegeten! Van de negen deelnemers kwam Peter Oreel van Dé Zeeuwse Oestermannen als winnaar uit de bus. Hij mag volgend jaar naar het WK Oestersteken in Galway (Ierland).

Oester gin&tonic

Tijdens het NK genoten we van de meest heerlijke hapjes, waaronder op speciaal bereide wijze oesters van Restaurant Codium (Goes). Zoals met een topping van gebrande komkommer, zeewier en limoensap of een schuim van gin & tonic en eetbare bloemen. Om je vingers bij op te eten zo lekker.

Moe maar voldaan keerden we na een lange dag huiswaarts. Met het voornemen snel weer terug te komen naar culinair Zeeland!

Ik ben voor deze dag uitgenodigd. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*