Clam chowder met Zeeuwse mosselen

Clam chowder met Zeeuwse mosselen

Clam Chowder is een romige vissoep met aardappel en schelpdieren. De vissmaak is door de room niet overheersend, waardoor zelfs mensen die niet van vis houden ‘m lekker vinden. Het is een populaire soep in de VS en Canada en wordt daar vaak gegeten in een grote uitgeholde zuurdesem bol. In een clam chowder zitten meestal mosselen en venusschelpen of kokkels. Luxe varianten bevatten vaak ook zalm, krab en Sint Jacobsschelpen (coquilles). Ik maakte een heerlijke clam chowder met Zeeuwse mosselen.

Clam chowder met Zeeuwse mosselen

Iers of Amerikaans?

De herkomst van de clam chowder is lastig te achterhalen. Volgens Wikipedia is het typisch Amerikaans, afkomstig uit New England. Andere bronnen spreken van ‘Original Irish’ wat natuurlijk heel goed mogelijk is, omdat veel emigranten in Amerika juist uit Ierland kwamen. Geïnteresseerd in de geschiedenis van gerechten? Ik heb een heleboel artikelen hierover op mijn blog staan!

Het woord chowder komt overigens van het Latijnse calderia, dat kookpot betekent.

Clam chowder met Zeeuwse mosselen

Clam chowder met Zeeuwse mosselen

 Wat heb je nodig (twee ruime porties):

  • 1 kilo mosselen
  • Zakje mosselgroente
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 preistengel, in ringen
  • Olijfolie
  • 2 gekookte aardappelen in blokjes
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • Platte peterselie

Desgewenst: twee Italiaanse bollen of zuurdesembollen

Kook de mosselen gaar in een pan met de mosselgroente en 100 ml droge witte wijn (alle schelpen moeten openstaan).

Giet de mosselen af en bewaar ca. 100 ml van het kookvocht. De soep wordt vrij dik. Wil je graag een wat dunnere soep, vang dan nog zo’n 100 ml extra kookvocht op om later aan de soep toe te voegen. De groente kun je weggooien.

Verwijder de mosselen uit de schelp, laat een paar mosselen in de schelp over ter decoratie.

Bak de spekblokjes in een grote pan knapperig in een eetlepel olie. Schep ze uit de pan in een schaaltje. Voeg aan het spekvet de fijngesneden ui, knoflook en prei toe en laat dit op laag vuur zo’n 20 minuten garen.

Zet het vuur nu iets hoger en voeg 25 gram boter toe. Als alle boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Laat ca. 2 minuutjes garen. Voeg dan al roerend de melk, slagroom en mosselkookvocht toe. Als de soep gebonden is doe je de spekjes, de aardappel in blokjes en de mosselen erbij. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Serveer in een uitgeholde Italiaanse bol* of gewoon in een soepkom en decoreer met wat fijngesneden platte peterselie

* Snijd een kapje van de bovenkant van de bol af. Hol de bol uit maar houd de korst wel voldoende dik zodat de bol niet gaat lekken. Wat je er uitgeplukt hebt kun je eventueel nog gebruiken om in de soep te dopen.

Summary
recipe image
Clam chowder met Zeeuwse mosselen
Anne-Marie Schuster
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

Ook leuk om te lezen:

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen, dat vind ik echt super!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge