Home » De R is het seizoen: Tijd voor mosselen!

De R is het seizoen: Tijd voor mosselen!

Het is weer tijd voor mosselen! Mosselen eten vind ik super gezellig. Lekker een pannetje voor je neus vol heerlijk geurende mosselen met groente en witte wijn. Aangevuld met friet of stokbrood kan de avond niet meer stuk. Ook mijn zoontje kun je niet blijer maken. Als ukkie van drie bestelde hij in Italië de spaghetti alle vongole (venusschelpen). Mosselen zijn eigenlijk de ideale doordeweekse maaltijd, ze staan binnen een mum van tijd op tafel!

mosselen

Het mosselseizoen start in principe in juli. Het begin van het mosselseizoen hangt af van de groei en de conditie van de mossel. Vaak denken mensen dat je mosselen alleen kunt eten als de “r in de maand” is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop. Je kunt dus beter onthouden dat het tijd voor mosselen is als de “r in het seizoen” is: zomer, herfst en winter. Maak ook eens thaise mosselen met kokosmelk of een lekkere clam chowder, een vissoep met mosselen!

mosselen

Mosselen

Wat heb je nodig (2 personen):

 • twee kilo mosselen
 • Klein zakje soepgroente (of een ui, een wortel en een preistengel)
 • 2 teentjes knoflook
 • Klontje boter
 • Glas witte wijn

Spoel de mosselen schoon in een grote bak koud water, gooi kapotte exemplaren en mosselen die niet sluiten (even tegenaan tikken) weg. Giet af.

Fruit in een grote kookpan in een klontje boter de soepgroente en knoflook zacht. Voeg peper en zout en een royaal glas witte wijn toe en breng aan de kook. Voeg de mosselen toe, doe het deksel op de pan en laat op hoog vuur 4-5 minuten koken.

Schud de mosselen in de pan af en toe goed om (deksel goed vasthouden). Als alle mosselen goed openstaan kun je de pan van het vuur halen. Eet ze zo vanuit de pan (of verdeel over twee kleinere pannetjes) en serveer met dikke Vlaamse frieten en/of stokbrood met aioli.

Summary
recipe image
Recipe Name
Mosselen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

5 Comments

 1. Mmmm… mosselen!
  Dankjewel voor de tip, de inspiratie en het receptje. Heb ik echt zin àn!
  Maar euh… dat van die R, hoort die niet in de maand te zitten in plaats van in het seizoen?!?

 2. Oké, dat misverstand is opgehelderd 😉
  Nooit geweten dat het mosselseizoen zo lang duurde… Maar da's goed nieuws!

 3. Dat is nu juist wat de meeste mensen denken maar niet waar is! Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in april, dus zomer, herfst en winter zijn de seizoenen voor mosselen!

 4. NJ-Cook4You Niels Janssen

  Blijft heerlijk mossels. Ze smaken het beste als je ze aan het stand eet! Echt een zomers gevoel! lekker recept.

  groet,
  NJ-Cook4You Catering

 5. Ja aan zee smaken ze idd nog lekkerder!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*