Pad Thai met garnalen

Pad Thai met garnalen

Thailand heeft een speciaal plekje in ons hart. Niet alleen leerde ik daar op vakantie de liefde van mijn leven kennen, maar ook zijn we verliefd op de Thaise keuken. Als ik deze pad thai met garnalen eet waan ik me weer op een zonnig strandterras ergens in Thailand. En dat gewoon op een Haagse vrijdagmiddag!

Pad thai op Koh Samed
Pad Thai met krab op Koh Samed, Thailand

Pad thai

Op Wikipedia las ik een leuk geschiedenisverhaal over Pad Thai, dat vermoedelijk van oorsprong een interpretatie is van een Vietnamees gerecht. Het basisingredient van de pad thai zijn de rijstnoedels. Tijdens de tweede Wereldoorlog wilde de Thaise minister president het gebruik van rijst promoten en de Thaise keuken ontdoen van Chinese invloeden. Zo kwam het dat de Chinese eiernoedels in de pad thai vanaf toen werden vervangen door rijstnoedels.  Na de Tweede Wereldoorlog bleef de populariteit van pad thai stijgen en werd het gerecht een van Thailands nationale gerechten.

Pad Thai met garnalen

Thaise keuken

De Thaise keuken is misschien wel mijn favoriete keuken (met de Italiaanse op een goede tweede plek). Vooral de fijne smaakdifferentiatie in de Thaise gerechten valt op. Je proeft zout, zoet, zuur, umami. Maak ook ons deze massaman curry, kip in pandanblad of sticky rice mango! Nog op zoek naar een mooie wijn-spijs combinatie? Een Duitse Gewürztraminer doet het perfect bij Aziatisch eten.

Pad Thai met garnalen

Pad thai met garnalen

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 150 gram glasnoedels
  • 1 1/2 eetlepel tamarindepasta
  • 1/2 eetlepel vissaus
  • 1/2 blokje palmsuiker (of twee eetlepels)
  • 100 gram taugé
  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram rauwe gepelde reuzengarnalen
  • 2 eieren
  • 1 limoen
  • 25 gram ongezouten pinda’s
  • 2 eetlepels olie
  • Naar smaak: rode chilipeper, koriander

Rooster de pinda’s ca. 2 minuten in een droge koekenpan. Hak grof. Snijd de sjalot en de knoflook fijn. 

Meng de tamarindepasta met de palmsuiker, vissaus en 4 eetlepels water en verwarm op een laag vuur totdat de suiker is opgelost. Zet opzij.

Bak de garnalen in een eetlepel olie in een wok ca. 3 minuten gaar. Kook ondertussen de glasnoedels gaar (zie verpakking). Zet de garnalen opzij en dek af om ze warm te houden.

Verhit nog een eetlepel olie in de wok en bak de sjalotjes en de knoflook. Voeg de glasnoedels en de saus toe en roer alles goed door. Schuif de noedels opzij, breek de twee eieren in de pan en roer de dooiers los. Roer door de noedels totdat het ei gestold is. Voeg de taugé en de garnalen toe en warm nog een half minuutje goed door. Bestrooi met 2/3 van de geroosterde pinda’s. Snij de limoen in partjes. Serveer met de extra pinda’s, ringetjes rode chilipeper, grofgehakte koriander en de limoenpartjes.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pad Thai met garnalen
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*