Op mijn blog vind je al sinds jaar en dag het recept voor thom kha kai, Thaise kippensoep met kokos. Het is dan ook mijn favoriete soep! Maar een recept voor tom kha kung, Thaise soep met garnalen, mocht natuurlijk niet in de lijst met Thaise recepten ontbreken! Ook zo dol op vis? Ik zette de 10 lekkerste recepten met vis op mijn blog voor je op een rij!
Thaise soep
De keuken van Thailand heeft een speciaal plekje in ons hart. Immers hebben wij elkaar daar immers in 1992 leren kennen! En na bijna 30 jaar zijn we nog steeds verliefd. Op de Thaise keuken en elkaar!
Voorgerecht of maaltijd
Serveer de soep als voorgerecht of als maaltijd met bijvoorbeeld lekkere frisse Thaise zoet-zure komkommer en deze heerlijke lente-uipannenkoekjes.
Tom kha kung
Wat heb je nodig (4 personen):
Ingrediënten
- 400 ml kokosmelk
- 800 ml kippenbouillon
- 200 gepelde rauwe gepelde garnalen
- 1 eetlepel olie
- 1 stengel citroengras
- 2 kaffir limoenblaadjes (toko, diepvries)
- 4 cm gember, geraspt
- 300 gram champignons of gemengde paddenstoelen
- 1 eetlepel palmsuiker (toko)
- 1-2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepel vissaus
- Koriander, chilipeper, lente-ui (ter decoratie).
Maak de kippenbouillon, vers of van een blokje. Verhit een scheut olie in een pan. Kneus de sereh, snijd of breek in stukken en doe in de pan. Voeg de geraspte gember toe en fruit even aan. Giet de hete bouillon in de pan.
Doe er de champignons in plakjes bij, de kaffir limoen blaadjes en de garnalen. Laat 5 minuten zachtjes koken.
Voeg suiker, oestersaus, vissaus, limoensap en kokosmelk toe, laat nog een paar minuten trekken. Haal de sereh en de kaffir limoen uit de soep (die kun je weggooien). Proef of de smaak in evenwicht is? Wat zuurder? Voeg extra limoensap toe. Wat zouter? Voeg extra vissaus toe. Decoreer de soep voor het serveren met koriander, ringetjes lente-ui en chilipeper.