Om eerlijk te zijn eet ik een scholletje het liefst gebakken in de roomboter. Even door de bloem wentelen voor een knapperig korstje. Niets meer aan doen. Maar soms is het ook weleens leuk en wat chiquer gerecht te maken met scholfilet. Deze scholrolletjes in Aziatische kokossaus zijn in een kwartiertje gemaakt en erg lekker! Serveer als voorgerecht of als hoofdgerecht met rijst.
Kaffir limoen of djeroek poeroet
Dé smaakmaker in dit gerecht zijn de kaffir limoen blaadjes, ook wel djeroek poeroet genoemd. Het is het blad is van de Kaffir limoen, een struik uit Azië. De blaadjes ruiken en smaken naar frisse limoen en geven een gerecht echt een Aziatische smaak. Het is ook onmisbaar in bijvoorbeeld mijn favoriete thom ka khai soep of in de rendang. Ik koop bij de toko meestal een zak uit de diepvries, zodat ik altijd blaadjes op voorraad heb.
Schol of pladijs
Nooit geweten dat pladijs hetzelfde is als schol! Ik koop scholfilets in de groothandel uit de diepvries. Mijn man lust geen vis dus maak ik regelmatig voor mijzelf alleen een visje klaar voor bijvoorbeeld de lunch. Handig om er dan zo een paar uit de vriezer te kunnen halen.
Verwarmde borden
Met dit soort gerechtjes vind ik het altijd fijn als het geserveerd wordt op voorverwarmde borden. De saus koelt dan tenminste niet zo snel af. Ik leg meestal de borden tijdens het koken in een afwasbakje met heet water. Even afdrogen en klaar! Dit leuke bord is trouwens van &Klevering. Deze zit niet meer in de collectie zag ik, maar nog wel andere leuke vissen borden.
Scholrolletjes in Aziatische kokossaus
Scholrolletjes in Aziatische kokossaus
Wat heb je nodig:
- 6 cocktailprikkers
Ingrediënten
- 6 scholfilets
- 200 ml kokosmelk
- 2 lente uitjes
- 2 kaffir limoen blaadjes
- 1 chili peper in dunne ringetjes optioneel
Aan de slag!
- Snijd het lichte gedeelte van de lente uitjes in dunne reepjes en het groene gedeelte in ringetjes.2 lente uitjes
- Dep de scholfilets droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout. Leg een aantal lente ui reepjes onderaan en rol de scholfilet strak op. Zet vast met een prikker. Herhaal met de andere scholfilets.6 scholfilets
- Breng de kokosmelk met de kaffir limoen blaadjes aan de kook. Leg de scholrolletjes in de saus en stoof in acht minuten gaar op middelhoog vuur, keer halverwege de tijd voorzichtig een keer om.200 ml kokosmelk, 2 kaffir limoen blaadjes
- Leg op de borden, schenk er de saus over en bestrooi met de ringetjes lente ui en optioneel wat ringetjes chili peper.1 chili peper in dunne ringetjes
- Serveer zo (als voorgerecht) of met rijst als hoofdgerecht.