Zelf ceviche maken

Zelf ceviche maken

Gastblog door Dieneke van der Waal – Ik was 22 jaar toen ik voor het eerst alleen een verre reis ging maken. Of althans, ik ging alleen met het vliegtuig naar Curaçao. Daar was een vriend van mij naar toe verhuisd en die ging ik opzoeken. Ik was toen nog student en kon dus lekker lang blijven. Ook maakte ik daar voor het eerst kennis met ceviche! Vandaag laat ik je zien hoe je zelf ceviche maken kunt!

zelf ceviche maken

Curaçao

Curaçao was toen nog echt geen vakantiebestemming en dus nog authentiek. Voor mij was het de eerste keer in het Caribisch gebied en ik moest best even wennen aan de warmte maar ik was wel meteen verkocht.  Ik was enorm onder de indruk van het prachtige koraal & onderwater leven. Heb er meteen mijn duikbrevet gehaald….geweldig. Ook de sfeer op het eiland beviel mij heel erg. Die sfeer voel ik nu nog steeds, ik hou erg van het lay-back sfeertje.

zelf ceviche maken

Seafood

Tijdens de weken dat ik daar was hebben we ook een reisje naar Venezuela gemaakt. Dat maar op ongeveer  een uurtje vliegen ligt van Curaçao. Daar kon je toen heel  goed en veilig rond reizen. We hebben daar verschillende plaatsen bezocht, wat een prachtig land met ontzettend lieve mensen. Zo zonde wat een heel naar regime een land en mensen aan kan doen.

In het plaatsje Porto la Cruz, dat aan de kust ligt, maakte ik kennis met het fenomeen seafood.  Bij ons thuis hielden alleen mijn vader en ik echt van vis. Dus bij ons thuis werd alleen gebakken kabeljauwfilet gegeten want dat lustte mijn moeder en zus nog net. Maar hier proefde ik voor het eerst vissoep, krab, schelpdieren en ceviche.

zelf ceviche maken

Ceviche

Ceviche was meteen mijn favoriet. Rauwe witvis wordt bij dit, van oorsprong Peruaans gerecht, in limoen of citroensap ‘gegaard’. En dan op smaak gebracht met gesneden ui, chilipeper en zwarte peper en zout tot een heerlijk fris pittig gerecht. Zeker bij het warme klimaat vind ik dat erg lekker.

zelf ceviche maken

Dus als ik in de Cariben of in Zuid-Amerika ben eet ik het zoveel ik kan.

zelf ceviche maken

Ceviche op het menu

Zeker tijdens mijn bezoek aan Panama heb ik het overal gegeten. Het was daar niet alleen heel erg lekker maar ze dienen het ook nog heel leuk op. Elke keer was het weer een foto waard. Gelukkig zie je het tegenwoordig ook steeds meer hier in Nederland op de menukaart verschijnen.

zelf ceviche maken

Bij terugkomst uit Panama wilde ikzelf ceviche maken. Zeker omdat de temperaturen die we hier de laatste tijd hebben niet onder doen voor die in Panama.

Ceviche wordt over het algemeen van rauwe witvis gemaakt. Deze wordt dan ‘gegaard’ in tijgermelk. Dit is een mengsel van limoensap met peper & knoflook. Omdat de vis niet verhit wordt is het oppassen met bacteriën en dus heel belangrijk dat de vis super vers is.

Zelf ceviche maken

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 400 gram kabeljauwfilet of een andere stevige witvis

Voor de marinade:

  • 1 sjalot
  • ½ rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • Handje koriander – een paar blaadjes apart houden voor de garnering
  • Sap van 2 limoenen
  • Sap van 1 sinaasappel

Snij het sjalotje, rode peper, knoflook, gember en koriander fijn of mix het fijn in de keukenmachine. Voeg het samen met  het sap van de limoenen en de sinaasappel. Maak het op smaak met peper en zout. Schenk het dan over de stukjes kabeljauwfilet.

Ik heb zelf de helft van de kabeljauw (dus 200gr) genomen en de andere helft rivierkreeftjes (dus ook 200gr).

Roer het geheel goed door elkaar en zet het even 15 minuten in de koelkast om de marinade goed te laten in werken.

Als bijgerecht heb ik een banaan in de lengte in dunne plakken gesneden en deze in een laagje zonnebloemolie knapperig gebakken. En van een fijn geprakte avocado met  3 eetlepels mayonaise wat peper & zout, heb wat heerlijke avocadomayonaise gemaakt.

Let er op dat de koriander in dit gerecht sterk van smaak is, dus als er iemand is die er niet zo van houdt…iets minder toevoegen.

De ceviche opdienen in een schaaltje, dan kan het uit de marinade gegeten worden, en garneren met de blaadjes koriander en wat veldsla.

Eet smakelijk!!

Ook leuk om te lezen:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge