Home » Een nieuwe keuken kiezen: mooi versus praktisch
een nieuwe keuken kiezen

Een nieuwe keuken kiezen: mooi versus praktisch

Toen ik vier jaar geleden eindelijk mijn droomkeuken kon gaan uitzoeken vond ik dat nog een behoorlijke klus! Want zoveel keuze en mogelijkheden. Ik ging dan ook lekker oldskool aan de slag met schaar, papier en lijm en knutselde een moodboard. Een nieuwe keuken kiezen was daarna nog alleen een kwestie van nadenken over alle praktische zaken. Gelukkig kan je tegenwoordig ook gewoon digitaal een moodboard maken!

 

maak je moodboard

Swipe jouw stijl!

Net als in Tinder swipe en kies je allerlei verschillende stijlen. Of je wijst ze af! Op basis van jouw persoonlijke voorkeuren wordt vervolgens een moodboard gecreëerd. Uitleg over de moodboard vind je hier. En daarbij meteen de passende keukens gepresenteerd.

Toch nog niet helemaal jouw stijl? Kies dan voor één van de kant-en-klare moodboards op de site, van landelijk tot robuust en van brocante tot minimalistisch.

moodboard

Een nieuwe keuken kiezen: denk ook praktisch!

Maar met het kiezen van de stijl ben je er natuurlijk nog niet! Een nieuwe keuken moet naast mooi vooral ook praktisch zijn. Je brengt er als echte foodie immers veel tijd door! Een juiste indeling kiezen is daarbij belangrijk. In mijn eigen keuken voelt het dan ook alsof ik ‘dans’: de beweging naar alle ‘gebieden’ klopt. In één soepele beweging van het fornuis naar de pannenlade. En met een piroutte van het aanrecht naar de vaatwasser.

Welke gebieden kent een keuken allemaal?

een nieuwe keuken kiezen

Voorbereidingsgebied

Op je werkblad doe je alle voorbereidingen. Snijden, hakken en kneden bijvoorbeeld. Hou je net als ik van koken? Ga dan ook voor zoveel mogelijk werkruimte! En denk na over je keukenapparaten. Wil je ze etaleren cq snel bij de hand hebben op je werkblad of wil je ze netjes opbergen? Denk ook aan voldoende stopcontacten op de juiste plekken.

een nieuwe keuken kiezen

Kook- en bakgebied

Hieronder valt natuurlijk de kookplaat. Ga je voor gas of elektrisch? Denk ook aan praktische zaken: is het makkelijk schoon te maken? Zorg ervoor dat de ruimte waar je je pannen en andere kookspullen opbergt zich in de buurt bevindt. Ik vind een diepe lade onder het fornuis hiervoor het meest praktisch.

En wat heb je verder nog nodig qua apparatuur? Een oven, combimagnetron, stoomoven? Denk ook goed na over de (inbouw) hoogte van deze apparaten.

Spoel- en afvalgebied

De spoelbak (of bakken dus). En de keuze voor een kraan. Maar ook ruimte voor het weggooien. Wil je je afval scheiden bijvoorbeeld? En wil je een geïntegreerde prullenbak of een losse?

En een vaatwasser natuurlijk! Mijn vaatwasser heb ik geplaatst tegenover de kast waar mijn serviesgoed staat. Bij het uitruimen van de vaatwasser hoef ik mij met een piroutte alleen maar om te draaien om het meest zo te kunnen opbergen!

een nieuwe keuken kiezen

Voorraad- en opberggebied

Naast kasten en lades voor je voorraad (ook hier ben ik weer fan van diepe lades!) is het belangrijkste onderdeel in dit gebied toch wel de koelkast en vriezer! Ik heb gekozen voor een grote koelkast en een aparte vriezer met lades. De beste keuze ooit is die voor de non-frost koude lucht vriezer. Nooit meer ontdooien! Ik heb daarnaast twee grote besteklades, met daarin voldoende ruimte voor het opbergen van potjes kruiden.

Droomkeuken

Mijn huidige keuken is mijn droomkeuken! Al heb ik – soms ook uit kostenoverwegingen – ook wel wat concessies gedaan. Zo koos ik voor meer werkblad (en dus niet voor een dubbele wasbak). En heb ik helaas ook geen kokend water kraan. En achteraf gezien had ik ook wel wat meer stopcontacten kunnen laten inbouwen.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit? Wat mag er volgens jouw niet ontbreken?

Mandemakers attendeerde me op hun nieuwe tool waarmee je eenvoudig een moodboard voor je keuken kunt maken. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Wat een supermooie keuken! Ben net zelf begonnen met rondkijken en vindt deze wel erg mooi. Mag ik vragen waar hij gekocht is?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*