Home » Raamdecoratie voor in de keuken
raamdecoratie voor in de keuken

Raamdecoratie voor in de keuken

Mijn droomkeuken is groot. Met voldoende kastruimte, twee spoelbakken, een enorme koelkast en vooral veel licht. Natuurlijk licht. Omdat ik graag veel tijd in de keuken doorbreng en omdat je met natuurlijk licht de mooiste foto’s maakt. Maar wat hang je nu het beste voor al die ramen? Vandaag geef ik je tips voor raamdecoratie voor in de keuken!

jaloezieën in de keuken

Raamdecoratie voor in de keuken

Bij de keuze voor de juiste raamdecoratie in de keuken komen de volgende aandachtspunten aan bod:

 • De kleur van de raamdecoratie
 • Het materiaal van de gordijnen
 • Het type raamdecoratie
 • Gebruiksgemak (reinigen!)
 • Uiterlijk

In de keuken zal praktisch gebruik vaak de voornaamste factor zijn. Dat neemt niet weg dat raamdecoratie in de keuken ook erg mooi kan zijn. De keuze voor het juiste type raamdecoratie hangt sterk af van de persoonlijke voorkeur, daarom zal ik wde sterke punten van ieder type raamdecoratie voor in de keuken opsommen.

jaloezien

Jaloezieën in de keuken

Dit is een populaire raamdecoratie voor in de keuken. Deels vanwege het materiaal; de aluminium, houten of kunststof latten zijn vrij eenvoudig te reinigen met een doek of schoonmaakmiddel. Daarnaast kun je de jaloezieën naar wens openen en sluiten, de controle over de lichtinval is erg praktisch. Je kunt dit soort raamdecoratie in de keuken voor zowel kleine als grote vensters gebruiken.

lamellen

Lamellen in de keuken

Net als jaloezieën kun je lamellen ook deels openen wanneer ze in feite het hele raam bedekken. Het verschil is dat lamellen verticaal hangen en niet horizontaal. Dat betekent ook dat lamellen bij openen links of recht hangen, en niet boven. Wanneer er weinig beschikbare ruimte is bij het raamkozijn kan dit een nadeel zijn. Reinigen is vaak eenvoudig, de lamellen zijn individueel schoon te maken en eventueel van de gordijnrails af te nemen. Het materiaal kan aluminium zijn of kunststof.

vouwgordijnen

Vouwgordijnen in de keuken

Dit type raamdecoratie geeft een rustieke sfeer aan de keuken. Het materiaal is van een zacht textiel, in open stand vallen de plooien prachtig over elkaar heen. Ook in dichte stand geven ze een warme en natuurlijke uitstraling aan de keuken. Doorgaans worden vouwgordijnen in de keuken uitgevoerd met een deels lichtdoorlatend materiaal, en voornamelijk in lichte kleuren. Reinigen is eenvoudig omdat je het textiel snel kunt verwijderen om deze vervolgens te wassen. Houd wel rekening met de maximumtemperatuur en laat ze hangend drogen om vouwen te voorkomen.

plissegordijnen

Plissé gordijnen in de keuken

Dit zijn zeer luxueus ogende gordijnen die stijl en charme aan de keuken geven. Er zijn uitvoeringen met een enkele laag stof of met twee lagen stof. Het invallend licht wordt gebroken zodat er overdag een zacht licht in de keuken zal schijnen. In de avond kun je van buitenaf niets zien voor een optimale privacy in huis. Houd er bij de keuze van het materiaal rekening mee dat er ook vochtbestendige stoffen verkrijgbaar zijn. Net als de vouwgordijnen kun je ook plissé gordijneneenvoudig van het raam halen om deze te reinigen.

rolgordijnen

Rolgordijn in de keuken

Mooi en eenvoudig, dat is een rolgordijn. Met name het praktische gebruik maakt rolgordijnen zeer geschikt voor gebruik in de keuken. Er zijn materialen die deels doorzichtig zijn of helemaal verduisterend, voor de keuken is het doorgaans prettig als er wat daglicht doorheen komt. Het strakke aanzicht betekent wel dat vlekken sneller zichtbaar zijn, reinigen van vlekken is wat lastiger dan bij de andere opties. Verder is een rolgordijn behoorlijk goed te reinigen, voor oppervlakkige vlekken kun je dit direct aan het venster doen, en voor een diepe reiniging kun je het rolgordijn eenvoudig van de gordijnrails halen.

Raamdecoratie in de keuken bij ramen die openklappen

Bovenstaande gordijnen zijn in principe allemaal geschikt om te gebruiken in combinatie met een venster dat kan openen. Afhankelijk van het soort raamdecoratie en het type scharnier is het nodig om het gordijn eerst op te halen om een raam te openen of te sluiten. Bij jaloezieën of lamellen kun je wat eenvoudiger de raamdecoratie deels openen om lucht door te laten stromen voor ventilatie.

Maak het eenvoudiger met PoweredBlinds

Als je liever niet met vette vingers tijdens het koken aan de gordijnen zit, kun je kiezen voor een elektrische gordijnrails. Je kunt deze bedienen met een knop of met een afstandsbediening. Het is zelfs mogelijk om elektrische raamdecoratie via een app te bedienen, zo kun je op je tablet van het elektronische kookboek even naar de gordijn app gaan om de gordijnen te bedienen. Binnen een huisautomatiseringssysteem kun je zelfs alle gordijnen in huis centraal bedienen.

raamdecoratie voor in de keuken

Waar moet je op letten bij raamdecoratie voor in de keuken?

Net als bij koken zullen smaken ook verschillen bij de keuze voor gordijnen in de keuken. Maar houd zeker rekening met deze aandachtspunten:

 • Denk na of je graag verduisterende of lichtdoorlatende gordijnen wilt hangen.
 • Jaloezieën en lamellen zijn eenvoudig deels te openen en sluiten, dat is bij plissé gordijnen en rolgordijnen niet het geval.
 • Met een elektrische gordijnrails maak je de bediening eenvoudiger en houd je het materiaal schoon.
 • Textiel is wat moeilijker te reinigen dan harde materialen.

Welk soort raamdecoratie is het meest geschikt voor jouw keuken?

Dit artikel is een advertorial. Hierdoor blijft deze blog actief en werkend. Bedankt voor je support! Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

 1. Fijn artikel dit! Ik heb in mijn keuken helemaal niets hangen, omdat we geen inkijk hebben en ik heel mooi uitzicht heb op boomtoppen. Maar ’s avonds blijft het toch een dingetje. Ik ga eens even nadenken wat we het beste kunnen doen. Liefs!

 2. Bedankt voor het delen van de opties voor raamdecoratie. Wij zijn er zelf nog niet helemaal uit. We vinden rolgordijnen erg praktisch, maar wellicht zijn er andere mogelijkheden die beter passen bij het interieur.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*