Home » My happy kids: Youtube vegan challenge
youtube vegan challenge

My happy kids: Youtube vegan challenge

Youtube en kinderen. Het lijkt soms of hun halve leven er op af speelt. En dan al die rare challenges waarvan je hoopt dat je kinderen er niet aan beginnen. Van treinsurfen tot choking…. Gelukkig zijn er ook leuke uitdagingen! Bodhi deed mee aan de Youtube vegan challenge. Vandaag doe ik namens hem verslag.

etiketten

Youtube vegan challenge

Een week lang geen vlees of vis eten. Okay, daar kan ik me nog iets bij indenken. Maar ook geen melkproducten, ei of honing? Dat wordt al een stuk lastiger. Boodschappen doen duurde deze week twee keer zo lang. En een reminder: volgende keer een leesbril mee, want etiketten lezen is belangrijk als je vegan wilt eten!  Het is verbazingwekkend in hoeveel producten er ei, zuivel of dierlijke bestanddelen zijn verwerkt.

etiketten lezen

Maandag, niet zo goed voorbereid

We hadden ons niet voorbereid, dus ’s ochtend ontbijt Bodhi met het enige wat we ogenschijnlijk aan ‘vegans’ in huis hebben: thee met een broodje pindakaas. En er gaat dus ook brood met pindakaas mee naar school. Voor tussendoor fruit en komkommer.

Die avond eten we noodles met een heleboel roergebakken groente en paddestoelen, hoisinsaus, pinda’s en gedroogde uitjes. Voor ons met dunne plakjes biefstuk, voor Bodhi zonder. Het smaakt ‘m prima! Ik had zelfs gedacht aan een toetje, sojayoghurt met kersen. Dag 1 is geslaagd!

+ heerlijk avondeten, vlees werd niet gemist
– een goede voorbereiding is wel verstandig!

youtube vegan challenge: kipworst

Dinsdag, goed voorbereid

Thee met pinda chrunchreep van Zonnatura als ontbijt, Bodhi is niet zo’n eter in de ochtend. Mee naar school broodjes met vegetarische kipworst en sla. Ik ben echt aangenaam verrast door het enorme aanbod aan vegaproducten in het ‘vleesschap’. Ik heb dan ook flink ingeslagen. Tussendoortjes vinden was lastiger, die pindarepen bevatten tenminste alleen pinda en rietsuiker. Uit school neemt Bodhi zijn favoriete snack. Een schaaltje nachos, helaas zonder kaas en of zure room. Toch wel een droge hap.

’s Avonds maken we vega gehaktballetjes met rijst en pindasaus. Wie zegt dat vegan eten moeilijk is? Zolang je zelf je eten kookt is er weinig aan de hand.

+ vleesvervangers smaken prima, je mist geen vlees
– Kaas en room worden node gemist!

youtube vegan challenge - bratwurst

Woensdag, foutje…

Vrije ochtend dus lekker lang uitslapen. Als ontbijt een pindareep en kopje thee, en voor de lunch een hele berg groente loempia’s met chilisaus.

Naar school gaat er nog een pindareep en een blikje Fanta mee. Bij thuiskomst pakt Bodhi – eigenlijk uit automatisme – een paar M&M’s die standaard bij ons in een schaaltje op tafel staan. Oeps: melkchocolade?

’s Avonds een ouderwets avg-tje (aardappelen, vlees en groente). Bratwurst van de Vegetarische slager, gebakken krieltjes en mais. Ik realiseer me nu ik dit schrijf dat niet alle producten van de Vegetarische slager ook vegan zijn en dat ik daar eerlijk gezegd niet heel goed op heb gelet.

+ heerlijke braadworst (net zo lekker als de echte mama!)
– waarom zit er melk in chocolade???!!!!

youtube vegan challenge - i sea bacon

Donderdag, vegetarisch dan maar

Vandaag hebben we allebei een vrije dag! We besluiten even naar het dorp te lopen (het winkelcentrum van Loosduinen, wij noemen dat ‘het dorp’). Traditioneel neemt Bodhi daar altijd een Turkse pizza als lunch. Vandaag besluit hij de vegetarische pizza te nemen. We weten niet helemaal zeker of die ook vegan is…Bodhi vindt het gênant om te vragen. Nadat we zien dat er royaal knoflooksaus op wordt gespoten weten we het wel zeker… Vega vandaag dan maar. Hij smaakte geeneens echt lekker.

Thuisgekomen heeft Bodhi nog steeds honger. Ik bedenk me dat ik in de kast nog een pak I sea bacon heb liggen, bacon van zeewier! Ik bak een pan vol bacon, daar zijn we allebei gek op. Alleen deze bacon niet….. Echt niet! Het smaakt zelfs in de verte niet naar bacon, het smaakt naar wat het is: zeewier. Een beetje een teleurstelling dus.

’s Avonds maak ik pasta met verse tomaatjes, ui, knoflook en vegetarisch gehaktkruimels. Smaakt prima, alleen wordt de geraspte kaas wel gemist. Erg gemist.

+ lekker bordje pasta
– zeewier bacon en niet zo’n vegan pizza

youtube vegan challenge hamburger

Vrijdag, met een beetje mayo…

Bijna weekend! Er gaat weer brood met vegetarisch kipfilet mee naar school, en de pindareep, die nu wel begint te vervelen. Tussendoortjes zijn wel lastig, Bodhi eet heel graag allerlei lekkers als wraps met kaas, mueslirepen, wafels met fruit etc. maar die mogen nu niet.

Hij heeft vandaag kookklas maar gelukkig maken ze iets wat ook Bodhi mag eten: lollies. Gebrande suiker en kleurstof, that’s it. Leuk hè!

Lolly

Voor het avondeten hamburger met frietjes. Bodhi besluit een beetje te smokkelen en eet er (een beetje) mayo bij. Hier is toch geen dier voor gestorven mam?

+ hamburger smaakt prima
– tussendoortje gaat vervelen, mayo is niet vegan

paalchocolade

Zaterdag, chocolate cravings…

Bij Jumbo doen we weekend boodschappen. Ook daar weer een enorm aanbod. Bodhi slaapt op zaterdag de halve dag dus eet geen ontbijt. Als lunch twee croissants en thee.

Mijn schaaltje met chocolaatjes van mijn verjaardag slinkt iedere dag. Blijkt toch Bodhi te zijn geweest die de chocolate craving niet kon weerstaan.

’s Avonds vegan braadworst gebakken aardappel en sla. Mama’s sla zonder ei en bacon toch een beetje magertjes…

+ vegan braadworst smaakt weer goed
– chocolade is moeilijk te weerstaan!

youtube vegan challenge

Zondag, we zijn er bijna!

De laatste dag! Ook vandaag weer een groot deel van de dag in bed, voor ontbijt de laatste pindareep. Normaal eet Bodhi in het weekend veel eieren: omelet met kaas, roerei met spek. Vandaag is zijn lunch/snack groenteloempiaatjes en stiekem toch ook nog een kaassoufflé

’s middags komt de buurvrouw versgebakken cupcakes met bosbessen langs brengen. Ze zijn nog warm en ruiken heerlijk. Bodhi kan de verleiding niet weerstaan en eet er twee.

De avond sluiten we af met een heerlijke pasta met tomatensaus en vegan gehaktballetjes. Helemaal niet verkeerd. Maar volgende keer weer lekker met geraspte kaas!

youtube vegan challenge

Youtube vegan challenge: de conclusie

Ik vind het stoer van mijn kind, dat hij dit heeft uitgeprobeerd! Ook al is het niet helemaal gelukt, de poging en moeite was het waard! Zijn conclusie: minder vlees eten kan helemaal geen kwaad! Vegetarische vleesvervangers smaken uitstekend. Alleen jammer dat er geen goede visalternatieven zijn.

Vegan eten is voor Bodhi toch een stap te ver. Kaas, eieren, melk en alle lekkere baksels van zijn moeder, die laat hij toch liever niet staan. Maar we zullen zeker wat vaker geen of ‘ander’ vlees gaan eten.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Ik vind het heel stoer van Bodhi maar het zou voor mij niets zijn hoor

  2. Wat supergoed dat een knul van die leeftijd dit gewoon even doet, topper!!! Ik zou het ook nooit kunnen dat vegan eten. Ik probeer wel te minderen met vlees maar nooit meer echte kaas en roomboter… Dat wil ik echt niet opgeven!

    • Dat vind ik dus ook! Minder vlees, no problemo. Maar kaas, kaas! En roomboter. En eieren, room, creme fraiche. Het leven zou een stuk minder gezellig zijn…

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*