chocozoen

Een chocozoen voor Kerst

Geschreven door gastblogger Dieneke van der Waal – Kerst staat weer voor de deur. Een gezellig maar drukke tijd. Wat gaan we doen met kerst, waar gaan we met wie het kerstdiner eten? En dan natuurlijk vooral….wat eten we met kerst? Misschien wel deze lekkere chocozoen?

chocozoen

Kerstdiner

Ideeën en recepten zijn er in overvloed. Elke supermarkt heeft tegenwoordig een leuk magazine vol met leuke en lekkere recepten. We kijken allemaal al weken uit naar de kersteditie van de Allerhande. Ben jij ook altijd zo benieuwd welk fantastisch en fotogeniek  dessert ze dit jaar weer hebben verzonnen? Dus net als vorig jaar zal ik ook dit jaar mij er niet aan wagen om een blog te schrijven over het kerstdiner. Vorig jaar beschreef ik een paar gezellige lichte hapjes voor bij de borrel voordat we met z’n alle aan tafel gaan. Dit keer gaan we alle gasten verwelkomen met een heerlijke chocozoen bij de koffie. De chocozoen ziet er niet alleen geweldig uit, maar is ook echt superlekker en niet heel moeilijk om te maken. Daarbij kan je hem een paar dagen van tevoren al klaarmaken. Wat betekent dat je met kerst niet veel hoeft te doen.

Eiwitpoeder

Zelf heb ik het schuim met eiwitpoeder (Silvia) gemaakt. Heel makkelijk en snel. Je kunt dit product alleen maar bij de groothandel (Hanos of Sligro) kopen. Daarom zal ik hieronder ook nog een ander recept voor het eiwitschuim beschrijven. Wil je nu graag dit recept met eiwitpoeder maken en heb je geen toegang tot de groothandel? Stuur me dan even een mailtje, je kunt het ook bij mij kopen.

Maak de choco-zoenen extra kerstig door er een goud of zilveren versiering op de doen. Of wat poedersuiker doet ook al heel winters aan 😉

chocozoen

Chocozoen voor kerst

Voor de bodem van de chocozoen heb je nodig (ca. 15 stuks):

  • 1 pak roomboterkoekjes
  • 80 gr roomboter

Verkruimel de roomboterkoekjes en smelt de roomboter. Vet een mini cupcake bakvorm in en bestrooi de vorm met een klein beetje bloem. Roer de boter door het koekkruim  en verdeel dit over de mini cupcake bakvorm. Vul alle vormpje voor ongeveer de helft met het koekkruim en stap het koekkruim een beetje aan in de vormpjes. Zet het bakblik dan voor minimaal een half uurtje in de koelkast.

Voor het recepten de chocozoen MET eiwitpoeder heb je nodig:

  • 150 gram Silvia – eiwitsuiker poeder
  • 75 gram mandarijnen puree
  • 1 blaadjes gelatine

Week de gelatine 5 minuten in de mandarijnen puree en verwarm het daarna tot 50°C. Klop daarna de Silvia er door met de garde. Blijf net zolang kloppen totdat er een stevige luchtige massa ontstaat. Haal de koekjes uit de bakvorm en doe het eiwitschuim in een spuitzak. Spuit dan het witschuim op de koekjes en plaats ze de vriezer. Bewaar ze daar tot gebruik.

Voor het recept van de choczoen ZONDER eiwitpoeder heb je nodig:

  • 3-4 eiwitten (ca 90 gram)
  • 125gr basterdsuiker
  • 2 theelepels maizena
  • 2 theelepels mandarijnensap
  • rasp van 1 mandarijn

Mijn ervaring is dat je eiwit uit een flesje minder goed stijf kan slaan dus liever gebruik eiwitten van een vers ei. Want het is belangrijk dat het eiwit goed stijf geslagen wordt. Maak eerst de kom en de spatels goed vetvrij. Dit doe je door het nog even met citroensap schoon te maken.

Klop dan de eiwitten in de kom op. Voeg de basterdsuiker beetje bij beetje aan de eiwitten toe. Spatel dan de maïzena en het mandarijnen sap er door. Klop vervolgens het eiwit net zolang tot dat er stevige pieken ontstaan. Spuit het dan op de koekjes en plaats deze in de vriezer tot gebruik.

Voor de topping van de chocozoen heb je nodig:

  • 100 gr pure chocolade
  • 1 eetl cacaoboter of zonnebloemolie

Smelt de chocola au bain marie en roer de cacaoboter of zonnebloemolie erdoor. Haal de koekjes uit de vriezer en doop ze in de chocola. Laat de choco-zoenen daarna afkoelen in de koelkast of zet ze terug in de vriezer. Dan kun je ze iets langer bewaren.

Wens jullie alvast hele fijne kerstdagen……eet smakelijk xx

Bewaar het recept voor chocozoen op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Chocozoen
Author Name
Published On
Preparation Time
Total Time

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*