Home » Mini rozemarijn-kaastaartjes met gekarameliseerde ui

Mini rozemarijn-kaastaartjes met gekarameliseerde ui

Voor mijn tweede inzending in de #IKEAfoodchallenge maakte ik gebruik van de Ost präst kaas die in mijn pakket zat. Wat een ontzettend lekkere kaas is dit! Een half harde gerijpte kaas met een heerlijke uitgesproken smaak. Ik kreeg meteen het idee om deze kaas te gebruiken in een heerlijke en luchtige mousse: mini rozemarijn-kaastaartjes met gekarameliseerde ui!

 Mini rozemarijn-kaastaartjes met gekarameliseerde ui

Dit gerechtje kun je serveren als voorgerecht van een diner of als (vegetarisch) lunchgerecht. Als er vegetariërs aanschuiven kun je de gelatine vervangen door agar-agar.Het leek mij wel leuk om de mousse te serveren als een klein kwarktaartje en ik maakte daarom een bodem van verkruimelde knäckebröd. En als tegenhanger van de romige kaasmousse kreeg het taartje een topping van zoete gekarameliseerde ui.

Rozemarijn-kaastaartjes

Wat heb je nodig (vier mini rozemarijn-kaastaartjes):

Bodem:

  • 3 plakjes knäckebröd
  • 30 gram roomboter
Taartjes:
  • 100 gram verse roomkaas
  • 100 gram Ost präst kaas (Ikea), geraspt of verbrokkeld
  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 ml melk
  • 150 ml slagroom
  • twee takjes verse rozemarijn (desgewenst te vervangen door oregano)

Siliconenmuffinvorm

Gekarameliseerde ui:

  • 2 uien
  • scheut olijfolie
  • (desgewenst) bruine suiker

Week de gelatine 5 minuten in koud water.

Breng de melk met de kazen al roerend aan de kook en roer tot alle kaas gesmolten is. Voeg de fijngehakte rozemarijn toe. Voeg van het vuur af de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Breng op smaak met zout, peper en laat afkoelen tot kamertemperatuur (roer af en toe). Klop de slagroom stijf en spatel dit door het kaasmengsel. Vet de vorm in en vul met het kaas-room mengsel. Laat ca. 2 uur opstijven. Als je de taartjes echt mooi en strak wilt kunnen storten dan kun je eerst nog de vorm voorzien van een laagje plasticfolie.

Verkruimel het knäckebröd. Laat de boter voorzichtig smelten op laag vuur en meng dit door de kruimels. Maak een ‘bodem’ op de opgesteven timbaaltjes. Laat nog een half uur opstijven in de koelkast.

Snijd de uien in ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie in een hete koekenpan. Voeg de uien toe en draai het vuur halfhoog. Liever iets te laag dan iets te hoog. Bak de uien nu langzaam bruin. Dit duurt wel een minuut of 30-40! Schep regelmatig om, de uien mogen niet aanbakken! Tegen het einde van de baktijd voeg ik vaak nog een eetlepel bruine suiker toe om het karameliseerproces te versnellen/vergroten. Laat de uien een beetje afkoelen.

Stort de timbaaltjes op een bordje (knäckebröd-bodem naar beneden) en garneer met de gekarameliseerde ui.

3 Comments

  1. Het ziet er lekker uit en ik heb je recept overgenomen. Er zit alleen een vergissinkje in. Eerst breng je de slagroom aan de kook en verderop klop je die op. De melk wordt niet gebruikt… De kokende slagroom maar vervangen door melk? 😉

  2. Stom, je hebt helemaal gelijk! Ik ga het meteen aanpassen!

  3. En nog bedankt voor je opmerkzaamheid!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*