Home » Vlaggetjesdag! Tartaar van haring

Vlaggetjesdag! Tartaar van haring

Vandaag is het Vlaggetjesdag. Vroeger was het uitvaren van de haringvloot na Pinksteren de aanleiding om Vlaggetjesdag te vieren. Tegenwoordig is de komst van de Hollandse Nieuwe voor veel mensen de reden om een dagje naar Scheveningen te gaan. Rond deze dag wordt ook het eerste vaatje haring bij opbod verkocht, de opbrengst naar een goed doel.

Tartaar van haring
Vorig jaar betaalde groothandel Makro maar liefst € 56.500 euro voor het vaatje (voor Stiching Kinder bio revalidatie). Doordat de kwaliteit van de haring nog niet goed genoeg is is de start van het haringseizoen dit jaar uitgesteld naar 18 juni. Nog even geduld dus!

Hollandse Nieuwe – ook wel maatjesharing genoemd – is de eerste jonge haring van het seizoen. Maatjesharing is een verbastering van maagdenharing, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat. De haring, mager van de wintermaanden, begint in het voorjaar plankton te eten en te groeien. In mei, wanneer het vetpercentage van de haring minimaal 16 procent is, begint de periode waarin op maatjesharing gevist kan worden. Het vetpercentage kan oplopen tot uiteindelijk een kwart van het gewicht van de haring.

Een goede haring moet je eigenlijk gewoon zo eten. Uit het vuistje, met een uitje. Maar wil je haring eens serveren als voorgerecht of als lunch met wat geroosterd brood erbij, maak dan deze mooie en lekkere tartaar van haring. De frisse appel en komkommer gaan heerlijk samen met de zoute vettige haring. Lekker en gezond!

Tartaar van haring

Wat heb je nodig (twee x tartaar van haring):

  • 2 haringen
  • ½ (fris zure) appel
  • ½ sjalotje, fijngehakt
  • ¼ komkommer
  • 1 eetlepel mayonaise
  • Tabasco

Kookring*

Maak de haring schoon. Snijd de vis in kleine stukjes en schep het sjalotje erdoor. Snijd de appel in kleine blokjes. Schil de komkommer, halveer in de lengte, verwijder de zaden en snijd in blokjes (gelijk aan de appelblokjes). Meng de appel met de komkommer en de mayonaise en breng op smaak met peper, zout en tabasco. Leg een ring op een bord en schep er de helft van de haringtartaar in. Schep hier de helft van de appel/komkommer op. Verwijder de ring voorzichtig en maak het volgende bordje op.

* Heb je geen kookringen? Je kunt ze kopen maar ook makkelijk zelf maken. Gebruik hiervoor, afhankelijk van het gewenste formaat, een leeg conservenblik (van bijvoorbeeld tonijn) en verwijder met een blikopener de boven en onderkant. Even schoonmaken en klaar. Kijk wel uit voor scherpe randen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*