Home » Siu mai uit ‘Dim Sum & Dumplings’ van Karin Lei
siu mai dumpling

Siu mai uit ‘Dim Sum & Dumplings’ van Karin Lei

Dim Sum, gyoza, dumplings, ik ben dol op Aziatisch streetfood! Gyoza maakte ik al meerdere malen zelf, en nu wilde ik mij eens aan siu mai dumplings wagen. Siu Mai zijn waarschijnlijk de meest populaire en bekendste dim sums ter de wereld. Het perfecte recept vond ik in het boek ‘Dim Sum & Dumplings’ van Karin Lei.

Dim sum & dumplings

Dim sum & dumplings

Eerst maar even het verschil in termen verhelderen. Een dumpling is een dimsum, net als gyoza een dimsum is. Dimsum is namelijk geen gerecht maar de benaming van een manier van eten, namelijk allemaal kleine hapjes eten en delen. Lekker dimsummen dus, met dumplings, wonton, bao buns en gyoza.

Auteur Karin Lei van het boek Dim sum & dumplings is letterlijk opgevoed tussen de diverse dim sum en dumplings door haar Taiwanese en Chinese horeca-ouders. In haar boek laat ze zien  dat zelf maken echt loont. Zo brengt ze je de diverse vouwtechnieken onder de knie met met instructietekeningen in stripvorm. En leert je eindeloos variëren met heerlijke vullingen, zowel vegetarisch als met vlees en vis. En diverse bereidingswijze zoals stomen, bakken of frituren. Dipsausje erbij en dimsummen maar! 

Siu mai dumpling

Siu Mai maken

Siu mai zijn zogenaamde open dim sums die je maakt met een mix van varkensvlees, garnalen en allerlei lekkere smaakmakers. Het is een leuk klusje om te doen en ze zijn ideaal om in te vriezen. Heb je altijd een lekkere snack klaar liggen! Leg ze op een grote snijplank of dienblad en vries ze een uurtje los van elkaar in. Daarna kun je ze per portie in zakjes doen en verder invriezen. Je hoeft ze voor het stomen niet te ontdooien. Bevroren siu mai stoom je 10-12 minuten. 

siu mai dumpling

Siu Mai dumpling

Siu mai dumpling

Siu mai

Een heerlijke Chinese open dim sum van varkensgehakt, garnalen en paddenstoelen.
Afdrukken Pin
Gang: Borrelhapje
Keuken: Chinese
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 8 minuten
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 53 minuten
Porties: 32 stuks

Ingrediënten

  • 10 gram gedroogde shiitake paddenstoelen toko
  • 350 gram varkensgehakt
  • 200 gram gepelde rauwe garnalen
  • 1 ei
  • 1,5 theelepel Shaoixing rijstwijn toko
  • 0,5 eetlepel sojasaus
  • 2 mespuntjes zout
  • 2 mespuntjes witte peper
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 0,5 eetlepel sesamolie
  • 1 pak wontonvellen rond of vierkant

Aan de slag!

  • Week de gedroogde shiitake 30 minuten in warm water. Knijp ze uit en hak ze grof. Hak de garnalen ook grof.
  • Meng in een kom het gehakt, de garnalen en de shiitake's door elkaar. Voeg ei, rijstwijn, sojasaus, zout, peper, suiker, maizena en sesamolie toe. Meng goed tot een plakkerig geheel.
  • Pak het gehaktmengsel af en gooi het 5 keer in de kom om lucht er uit te krijgen. Dek af en zet een uur in de koelkast.
  • Als je vierkante wontonvellen hebt, snijd dan van de stapel van ieder hoek een cm. af.
  • Vorm een ring met je duim en wijsvinger en leg er een wontonvel op. Maak een kuiltje en leg er ca. 1 eetlepel vulling in. Druk de vulling samen en druk eventueel aan de bovenkant een beetje aan. Leg op een dienblad en dek af met een theedoek.
  • Als je alle siu mai hebt gevuld kun je de uitstekende deegtopjes afsnijden of knippen (die worden hard na het stomen).
  • Leg de siu mai in een stoommand met bakpapier. Breng water aan de kook, zet de stoommand erop en stoom 7 tot 8 minuten met een deksel erop tot ze gaar zijn.
  • Serveer met een dipsaus van bijvoorbeeld sojasaus en crispy chili olie.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*