Home » De Maaltuin: eten in de Bijlmerbajes!
Eten in de Bijlmerbajes

De Maaltuin: eten in de Bijlmerbajes!

Al eerder at ik bij de Maaltuin, het reizende restaurant op unieke locaties. Toen in de stallen van paleis Soestdijk. Een unieke beleving! Dit keer was ik uitgenodigd voor een nog bijzonderdere (is dat een woord?) locatie, want slechts eenmalig: eten in de Bijlmerbajes!

Eten in de Bijlmerbajes

Bijlmerbajes

De Bijlmerbajes, officieel genaamd Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, was van 1978 tot 2016 een gevangenis in Amsterdam-Oost. Anders dan de naam doet vermoeden staat de Bijlmerbajes niet in de Bijlmer maar in Overamstel. De gevangenis werd gesloten op 1 juni 2016. Een groot deel is inmiddels gesloopt en zal worden vervangen door woningbouw.

“Zolang ik leef, komen hier géén tralies”. De architecten en de medewerkers van de Bijlmerbajes hadden een ambitieuze doelstelling. Dit moest de eerst sociale gevangenis van Nederland worden. Helemaal gericht op resocialisatie van mensen die helaas op het verkeerde pad waren gekomen. Het weerhield meer dan 100 gevangenen niet van een ontsnappingspoging. Dus kwamen er later toch tralies. Die men eufemistisch ‘lamellen’ noemden! Op de foto hierboven de enige toren die nog overeind staat, de vrouwengevangenis.

Eten in de Bijlmerbajes

De Maaltuin belevenis – eten in de Bijlmerbajes

De Maaltuin opent eenmalig haar (dikke gevangenis)deuren in wat nog resteert van de Bijlmerbajes! Op de premiere avond werden we na ontvangst met een lekker drankje en ‘bijvangst’ kroketje rondgeleid door o.a. de vrouwengevangenis, de galerij en de koepel. Met geluid, beeld en ook gelijk de eerste gang, een heerlijke gazpacho. Geserveerd in blik!

Eten in de Bijlmerbajes

Het eten werd uiteindelijk geserveerd in de voormalige wasserij, tussen het wasgoed en geknoopte lakens. Met grappige knipogen als water en brood en het hoofdgerecht dat je zelf met een dienblad in de keuken mocht gaan ophalen. En natuurlijk mocht een mug shot niet ontbreken!

Een kaartje voor de Maaltuin kost € 109,95. Hiervoor krijg je een 5-gangen diner, inclusief drankarrangement. En natuurlijk een avondje uit, vol verhalen en belevingen van de Bijlmerbajes

Eten in de Bijlmerbajes

Meer unieke locaties!

Kaartjes voor de Bijlmerbajes zijn te boeken van 22 juni t/m 23 juli. Er zijn nog maar een paar kaartjes verkrijgbaar! Je kunt jezelf op de wachtlijst laten zetten of kies gewoon een van de andere unieke locaties uit. Zoals vliegbasis Soesterberg, Slot Zuylen, Muiderslot, de Botanische tuinen Rotterdam of landgoed Vollenhoven. Allemaal staan ze garant voor een unieke belevenis en een heerlijk avondje uit!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*