Home » Boterkoek bakken
Boterkoek bakken

Boterkoek bakken

Hoewel ik niet echt een ‘bakker’ ben – ik kook veel liever en eet liever hartig dan zoet – kan ik soms best wel genieten van een lekkere koek. Maar dan wel zelfgebakken. Een lekker puntje boterkoek bijvoorbeeld, niet te vergelijken met wat je in de winkel koopt. Boterkoek bakken is leuk en eenvoudig, en volgens mij lust bijna iedereen het wel!

Boterkoek bakken

Oorspronkelijk Joodse boterkoek

Oorspronkelijk is boterkoek een Joods gerecht en wordt het gegeten tijdens het Joodse feest Chanoeka. Er wordt dan echter vaak gember aan toegevoegd. Ook heel lekker! Ik vind het altijd lekker om rasp van een halve citroen toe te voegen, dat maakt de boterkoek net even wat lichter en frisser.

Vierkant bakblik

Ik gebruik het liefst een vierkant bakblik van 20 x 20 cm. Maar je kunt natuurlijk ook een ronde vorm maken. Gebruik er dan eentje met een doorsnede van ca. 20 cm. Vet de vorm goed in en laat de boterkoek helemaal afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt. Zo’n bakblik is ook ideaal voor het maken van brownies.

Roomboter

Het is misschien een open deur, maar gebruik voor het bakken van boterkoek altijd (ongezouten) roomboter! Dat komt de smaak echt ten goede. 

Boterkoek bakken

Boterkoek bakken

Boterkoek bakken

Boterkoek bakken

Een eenvoudig recept voor een heerlijke koek!
Afdrukken Pin
Gang: koek
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 12 porties

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 225 gram roomboter koud, plus extra om in te vetten
  • 1 eierdooier
  • 0,5 citroen alleen de rasp

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en meng dit in een beslagkom met de bloem, basterdsuiker, citroenrasp, vanillesuiker en een snufje zout. Kneed tot een soepel deeg.
    250 gram bloem, 150 gram witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 225 gram roomboter, 0,5 citroen
  • Vet een bakblik in en vul met het deeg. Strijk glad met de bolle kant van een (natgemaakte) lepel. Klop de eierdooier los en bestrijk hiermee de bovenkant. Trek met een vork schuine strepen in het deeg. 
    1 eierdooier
  • Bak de boterkoek in ca 30 minuten gaar en goudbruin. Laat helemaal afkoelen. Stort en snijd in vierkante blokjes.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*