Ik wilde al langer eens Jan Hagel koekjes bakken maar kon steeds niet aan greinsuiker komen. Toen ik onlangs tegenkwam in een Duitse supermarkt heb ik het gelijk gekocht en ben ik aan het bakken geslagen!
Greinsuiker
Greinsuiker is eigenlijk suiker in een grovere korrel en bij uitstek geschikt om te decoreren. Voor Jan Hagel koekjes dus, maar ook kerstkransjes of suikerbrood. Greinsuiker wordt ook wel parelsuiker genoemd. Online kun je het wel makkelijk vinden.
Jan Hagel
Jan Hagel koekjes worden al sinds de 18e eeuw gebakken. Jan Hagel is ook een scheldnaam voor het gewone volk, het gepeupel zeg maar. De greinsuiker op het koekje wordt dan gezien als de hagel. Een eerste vermelding van Jan Hagel komt uit een advertentie uit 1792 en het oudste recept stamt uit 1851.
Jan Hagel koekjes

Jan Hagel koekjes
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 snufje zout
- 1 ei
- 40 gram greinsuiker
- 40 gram geschaafde amandelen
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de boter en suiker romig.150 gram roomboter, 100 gram suiker
- Kluts het ei en voeg de helft toe aan de boter. Voeg ook bloem, bakpoeder, een snufje zout en kaneel toe en kneed tot een stevig deeg.250 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel, 1 ei, 1 snufje zout
- Bekleed je bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot het bijna net zo groot is als het bakpapier. Snijd de randen rondom recht.
- Bestrijk het deeg met de andere helft van het geklutste ei. Verdeel de greinsuiker en geschaafde amandelen over het deeg. Druk lichtjes aan.40 gram greinsuiker, 40 gram geschaafde amandelen
- Bak de koek in ongeveer 20 minuten goudbruin. Haal uit de oven en snijd direct met een scherp mes in rechthoekjes. Laat afkoelen op een rooster.