stroopkoekjes met gezouten karamel

Stroopkoekjes met gezouten karamel

Ik zat even te twijfelen hoe ik deze koekjes nou zou noemen. Het zijn namelijk de traditionele stroopkoeken, maar dan zonder stroop. Die is in dit heerlijke brosse koekje vervangen door gezouten karamel! Ik heb maar gekozen voor stroopkoekjes met gezouten karamel, maar wat het belangrijkst is: ze zijn zalig!

stroopkoekjes met gezouten karamel

Koekjesdeeg

Ik gebruik dit deeg als basis voor heel veel koekjes. De roomboter kerstkransjes bijvoorbeeld. Maar ook voor het koekdeeg van de koektaarten die ik maakte voor Pasen en voor Moederdag. Het is dan ook ontzettend lekker deeg! Het is een flinke hoeveelheid – en je houdt bij dit recept ook over – maar wat je overhoudt kun je een aantal dagen bewaren in de koelkast en zelfs invriezen!

stroopkoekjes met gezouten karamel

Gezouten karamel

Nog hipper zou natuurlijk zijn als ik de koekjes salted caramel stroopkoekjes zou noemen. In mijn artikel over de trends in eten en drinken in de jaren 10 schreef al eerder over de verkaramelzeezoutisering van het afgelopen decennium. Maar ik moet toegeven, ik vind het heerlijk! Je kunt de gezouten karamel zelf maken of kant-en-klaar kopen.

stroopkoekjes met gezouten karamel

Gezouten karamel stroopkoekjes

Wat heb je nodig (20 koekjes)

Ingrediënten

  • 225 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 1 eidooier
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 portie gezouten karamel

Meng de boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een stevig deeg. Wikkel in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te rusten.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Rol het deeg (neem eerst een kwart portie) uit op een werkblad bestrooid met bloem. Ik doe altijd een laag plasticfolie tussen het deeg en de deegroller. Rol uit tot een dikte van ca. 0,3 cm. Neem een steker (of glas) met een doorsnede van ca. 6 cm en steek er een 40 koekjes uit. Druk er met een vork een ruitpatroon in.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je oven niet zo groot is bak ze dan in twee rondes.

Bak de koekjes in ca. 12 minuten lichtbruin. Laat volledig afkoelen.

Schep met een lepeltje wat gezouten karamel op de onderkant van een koekje en druk er een koekje bovenop. Maak zo alle koekjes af.

Ook handig:

Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer
Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer

Bewaar het recept voor stroopkoekjes met gezouten karamel op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Stroopkoekjes met gezouten karamel
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*