Zelf macarons maken

Zelf macarons maken…… Het stond al zoooooo lang op mijn to bake lijstje. En zelfs op mijn fifty before fifty lijst. Maar het kwam er gewoonweg niet van. Beetje faalangst misschien? Maar toen ik in Foodies magazine maart prachtige pastelkleurige macarons zag staan wist ik, nu ga ik het zelf macarons maken! In turquoise, mijn favoriete kleur.

zelf macarons maken

Best lastig

Want zelf macarons maken is best lastig, althans het is zaak alle stappen nauwkeurig te volgen. En alles secuur af te wegen, want de verhoudingen zijn essentieel. Een tip: zet alles klaar wat je nodig hebt, van de afgewogen ingrediënten tot alle keukenapparatuur als suikerthermometer en spuitzak. Dan kun je je helemaal focussen op het volgen van het recept. Lees het recept van tevoren ook even rustig een paar keer door. En zoals altijd: oefening baart kunst!

Zelf macarons maken

Kleurstof

Ik koop mijn kleurstoffen meestal bij de Amazing Oriëntal of Xenos. Je hebt echt maar 1 of 2 druppels nodig. Ik schoot wat uit met de turquoise kleurstof zodat ze iets feller zijn geworden dan gepland. De volgende keer wil ik roze maken (met frambozenvulling) en lichtgroene (met pistache of matcha vulling)! Dit keer maakte ik een gember vulling. Ben de laatste tijd een beetje er into verse gember….

zelf macarons maken

Zelf macarons maken

 Wat heb je nodig (ca. 20 macarons)

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram poedersuiker
  • 75 gram eiwit (ca. 2 eieren, maar weeg het af!)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 25 gram water
  • Kleurstof

Voor de vulling:

  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • Smaakmaker: ik gebruikte ca. 2 cm vers geraspte gember.

Suikerthermometer

Spuitzak met rond spuitmondje van 1 cm doorsnede

Bakpapier

Zeef de amandelmeel. Meng met de poedersuiker en 32,5 gram eiwit tot een dikke pasta.

Klop 42,5 gram eiwit stijf met een snufje zout.

Kook ondertussen in een pannetje de fijne kristalsuiket met het water tot een siroop. Verwarm tot 118 graden. Neem van het vuur en voeg al kloppend toe aan het stijfgeklopte eiwit. Er ontstaat nu een glanzend schuim (ook wel Italiaans schuim genoemd). Klop door tot het schuim voldoende is afgekoeld (tot ongeveer 40 graden).

Schep 1/3 van het schuim door de amandelpasta met een spatel. Meng daarna de rest van het schuim er door. Breng op kleur met de kleurstof (of verdeel in twee porties en maak twee kleuren).

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vul de spuitzak en spuit rondjes van ca. 4 cm doorsnede op het bakpapier. Houd de spuitzak dichtbij de plaat, maak de rondjes niet te hoog. Tik met de bakplaat op het werkblad zodat luchtbellen verdwijnen. Laat nu ca.30 minuten drogen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden.

Bak de macarons 10 minuten. Laat wat stoom ontsnappen door de deur even kort te openen en bak dan nog eens 2 minuten. Neem uit de oven, laat volledig afkoelen.

Meng de zachte boter met de poedersuiker en klop licht en luchtig. Voeg er als smaakmaker vers geraspte gember aan toe. Spuit een laag crème op de helft van alle macarons. Beleg met de andere macarons.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf macarons maken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 13 Review(s)

6 Comments

  1. Ze zien er wel heel mooi uit!

  2. ze zien er heel goed uit :d ben er zelf niet zo gek op, heb ze pas geleden pas voor het eerst gegeten!! en ja die faalangst die ken ik haha fijn om te horen dat ik dus niet de enige ben daarmee in de keuken
    Rachel recently posted…Eigenschappen: Wat zijn je slechtste?My Profile

  3. Ik ben echt zoo dol op macarons. Ze smaken heel apart en hebben een bijzondere structuur. In jouw geval ook een heerlijk kleurtje!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge