Het was weer eens tijd voor de foodblogswap, waarbij je kookt van de site van een andere foodblogger. Deze maand was dat van Pienskeuken.nl En omdat ik net zelf zuurkool had gemaakt viel mijn ogen direct op haar zuurkooltaart. Dat ging ‘m worden! Maar dan wel zuurkooltaart met spekjes.
Zuurkooltaart
Pien’s motto is eigenlijk net als de mijne: lekkere en meestal eenvoudige recepten die ze zonder pakjes, zakjes, geraffineerde suikers en andere meuk maakt. Alleen dat van die suikers, daar ben ik dan weer wel van.
En omdat ik zuurkool eigenlijk onlosmakelijk verbind met spek, heb ik aan haar – van oorsprong vegetarische zuurkooltaart – spekjes toegevoegd.
Vierkante bakvorm
Via de instagram van Rugter Bakt won ik een prachtige bakpakket met o.a. een rechthoekige bakvorm met uitneembare bodem. Bij uitstek geschikt voor een hartige taart. Ik gebruikte bladerdeeg in plaats van hartige taart deeg. Al moet ik zeggen dat het met bladerdeeg wel wat lastiger is de bodem goed knapperig te krijgen.
Zuurkooltaart met spekjes
Wat heb je nodig (ca. 2-3 personen)
- Rol koelvers bladerdeeg
- 500 gram zuurkool (zakje)
- 2 eieren
- 200 ml slagroom
- 200 gram spekreepjes
- 100 gram geraspte kaas
- Paneermeel
- Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de reepjes spek uit in een koekenpan.
Vet de vorm in en verdeel het deeg over de vorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrooi met een beetje paneermeel.
Laat de zuurkool goed uitlekken in een vergiet en verdeel ver de bodem van de taart. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de uitbakken reepjes spek over de zuurkool.
Klop de eieren en de slagroom in een kom en breng op smaak met peper en zout. Verdeel dit over de taart. Bak de zuurkooltaart in ongeveer 35 minuten gaar.