Home » Kliekipedia: mini kliekjes quiches

Kliekipedia: mini kliekjes quiches

In de MHK culi news flash van februari maakte ik al melding van Kliekipedia, een initiatief van Sire om voedselverspilling tegen te gaan. Want gemiddeld gooien we per persoon in Nederland zo’n 50 kilo voedsel weg! Op www.kliekipedia.nl krijg je antwoord op vragen over verspilling en kun je inspiratie opdoen voor recepten met kliekjes. Maar je kunt ook jouw eigen tips en recepten kwijt. Ik heb er dit recept voor “mini kliekjes quiches” op geplaatst.

mini quiche

In mijn keuken vinden kliekjes vaak hun weg in deze heerlijke mini quiches. Je komt op die manier niet alleen makkelijk af van allerlei restjes maar kunt ook rekening houden met ieders persoonlijke smaak en voorkeur. Ik gebruik voor de quiches handige muffinvormen.

Ik geef hieronder het recept voor hartige taart deeg. Wil je het jezelf makkelijk maken, kies dan voor kant-en-klaar (blader)deeg.

De hartige taartjes smaken heerlijk, zowel warm als koud, en zijn ook perfect in te vriezen. Of neem er eens één mee naar school of werk, in plaats van een boterham met kaas. Als avondmaaltijd serveer ik meestal drie quiches met een kleine salade.

Mini kliekjes quiches

Wat heb je nodig (ca. 10 mini kliekjes quiches)

Deeg:

  • 175 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels koud water
  • snufje zout

Basismengsel:

  • 2 eieren
  • 200 ml. creme fraiche of room
  • zout en peper

Vulling:
Alles wat je maar lekker lijkt of wat je nog in de koelkast of voorraadkast hebt liggen, denk bijvoorbeeld aan:

Champignon /spek/oude kaas
Geitenkaas/pijnboompit/spek/honing
Broccoli/cashewnoot/brie
Paprika/kip
Peer/roquefort/walnoot
Feta/tomaat/ui
Ham/ananas
Caprese (tomaat, mozzarella, basilicum)
Zalm/dille

Kneed de bloem met de boter tot een rul mengsel. Klop een ei los en voeg dit samen met ca. 2-3 eetlepels koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Laat een half uur rusten in de koelkast.

Klop de eieren en  crème fraiche luchtig. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vet een muffinvorm in en bekleed de holtes met het deeg. Ik vind het altijd handig om eerst met een glas een rond plakje voor de bodem uit te steken en daarna reepjes te snijden om daarmee de wand te bekleden.

 

Bak of blancheer indien nodig de ingrediënten voor de vulling (groente, vlees, fruit, kaas, noten). Verdeel over de quiches. Giet tot slot het ei/room mengsel over de vulling tot net onder de rand van de vorm. Bak ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven (220 graden).

4 Comments

  1. Goed idee om je restjes zo op te maken en nog lekker ook! Ga ik zeker een keer proberen 😀

  2. Wat een leuk idee. Ook leuk tijdens de borrel!

  3. Restjes heb je altijd wel in de koelkast en het is leuk om nieuwe combi's te proberen!

  4. Inderdaad ook leuk als borrelhap!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*