Een croquembouche maken had ik al langer op mijn to-bake lijstje staan. Maar toen ik rond de Kerst een abriposter zag van een kaasmerk met daarop een hartige croquembouche wist ik: dat gaat ‘m worden. En met de aanvulling van pesto, heerlijke oventomaatjes en verse basilicum presenteer ik met trots mijn hartige croquembouche Caprese!
Croquembouche
Een croquembouche heb je vast weleens voorbij zien komen bij Heel Holland Bakt. Het is een soezentoren, gevuld met (banketbakkers)room en gedecoreerd met chocolade of karamel. Een spectaculair dessert! Ik wil het zeker nog een keer op deze manier maken maar hé, je kent me, ik leef voor kaas. En een hartige croquembouche kan natuurlijk ook prima als dessert fungeren. En doet het overigens ook heel goed op de borreltafel!
Caprese
Caprese (uit Capri) is de traditionele combi van tomaat, mozzarella en basilicum. Zoals in deze caprese spiesjes, pastasalade Caprese of quiche Caprese. Een combinatie die het gewoon altijd goed doet. Om de basilicumsmaak goed te laten terugkomen heb ik aan de vulling ook nog pesto toegevoegd.
Oventomaatjes
Ik gebruikte de heerlijke Looye honingtomaatjes voor deze croquembouche. En die bakte ik eerst even – met wat olijfolie en zoutvlokken – op 200 graden een half uurtje in de oven. Echte smaakbommetjes worden het dan! Maar je kunt ze ook gewoon zo gebruiken.
Croquembouche opbouwen
Om je croquembouche mooi op te bouwen heb je een soort kegel nodig. Die kun je maken van aluminumfolie of stevig karton. Ik zette gewoon al mijn zes roomhoorn vormpjes op elkaar. Werkte prima!
Hartige croqembouche Caprese
Wat heb je nodig:
Voor de soesjes
- 85 gram boter
- 175 ml water
- 110 gram bloem
- ¼ theelepel zout
- mespuntje nootmuskaat
- 3 eieren
Voor de vulling:
- Pakje verse roomkaas (200 gram)
- 100 gram geraspte mozzarella
- 1 eetlepel pesto
- Peper
- Zout
Voor de decoratie:
- Oventomaatjes
- Verse basilicum
Zo maak je de hartige croquembouche Caprese:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng bloem, de zout en nootmuskaat door elkaar in een kom. Breng in een ruime pan het water en de boter aan de kook. Haal zodra het begint te koken (en alle boter gesmolten is) de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer ca. 1 minuut goed door met een houten lepel totdat je een glad deeg krijgt dat loslaat van de zijkant van de pan.
Zet de pan terug op een zacht pitje en meng het geheel al roerende nog 2 minuten door elkaar. Haal de pan van het vuur, zet ‘m op een stevig oppervlak en voeg een ei toe. Roer goed en snel door, het ei mag niet gaan stollen. Flink doorroeren tot het mengsel weer glad is. Voeg het tweede ei toe en herhaal, doe hetzelfde met het 3e ei.
Maak kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat met twee lepels of een spuitzak. Houd wel wat tussenruimte aan. Je maakt ongeveer 24 soezen. Doe de bakplaat in de oven en bak de soesjes ca. 20 minuten. Zorg dat ze mooi goudbruin zijn, ook in de plooien. Anders storten ze vrij snel weer in. Haal ze uit de oven en laat volledig afkoelen.
Maak de vulling door de roomkaas en geraspte mozzarella luchtig te kloppen met de mixer. Voeg de pesto toe (eventueel meer naar smaak). Breng op smaak met zout en peper. Doe de roomkaas in een spuitzak. Vul de soesjes door een gaatje aan de onderkant te maken en de spuitzak hierin te steken. Zorg dat je wat kaas-pesto vulling overhoudt om de croquembouche op te bouwen.
Bouw de croquembouche op door een klein beetje vulling tegen de kegel te spuiten en de soesjes hier tegenaan te plakken. Werk door naar boven tot alle soesjes op zijn. Vul de ruimtes tussenin op met toefjes kaasvulling, tomaatjes en verse basilicumblaadjes.
Wat een goed idee zo’n hartige variant!