Culinaire souveniers en zelf lavendelzout maken!

Ik vertelde eerder al dat ik op vakantie graag de lokale markt of supermarkt bezoek om allerlei lekkernijen te kopen. Om ter plaatse te bereiden en op te eten maar ook om op zoek te gaan naar culinaire souveniers. Uit La Palma nam ik er twee mee: avocadoboombloesem honing en grof zeezout.

Avocadobloesem honing

 

Avocadoboombloesem honing
De vele kleine witgroene bloesems van de avocadoboom zijn aangewezen op bestuiving door insecten. Bijen komen af op de royale hoeveelheid nectar en stuifmeel van de avocadobloesems. Van de nectar maken de bijen de donkere, stroperige, fruitige en zeer aromatische avocadohoning, die een beetje naar gedroogd fruit en pruimen smaakt.

Teneguia, zout van Fuencaliente
In het uiterste zuidelijke puntje van La Palma liggen de zoutpannen van Fuencaliente. Hier kocht ik een kilo grof zeezout. Een 100% ecologisch product dat nog op traditionele manier wordt gewonnen met de hand. De zout is rijk aan magnesium, calcium en jodium.
Tenequia zeezout

De honing gebruik ik meestal voor op een geitenkaasje of in de thee, met het zout maakte ik een heerlijke kruidenzout.

 
Lavendelzout
Neem 100 g grof zeezout en 10 g gedroogde lavendelbloemetjes. Maal beide ingrediënten zo fijn mogelijk in keukenmachine of koffiemolen. Ik probeerde het eerst met de vijzel maar dat werd toch niet fijn genoeg. Bewaar in een afgesloten potje op een koele en donkere plaats en laat een dagje de smaken op elkaar inwerken voor het te gebruiken. Heerlijk op een groene salade of bij lamsvlees, in zelfgebakken brood of in de tzatziki.
Lavendelzout in vijzel Lavendelzout

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge