Labneh is feitelijk de hartige versie van de Hollandse hangop. Een lekkere dip gemaakt van uitgelekte yoghurt, aangekleed met allerlei lekkernijen. Deze labneh met pistache is heerlijk om te dippen met (Turks) brood!
Labneh
Labneh is een gerecht uit de midden-oosterse keuken en wordt vooral veel gegeten in Libanon en Syrië. Daar is het vaak onderdeel van de mezze (een verzameling kleine gerechten, net als tapas). Maak bijvoorbeeld een midden-oosterse borreltafel met dips als hummus, labneh, muhamarra en dukkah met olijfolie en serveer hier Turks brood en pita’s bij. Vul eventueel aan met dadels, falafel en gevulde druivenbladeren.
Gedroogde eetbare bloemblaadjes
Ik vind het leuk om gerechten op te fleuren met gedroogde eetbare bloemblaadjes zoals korenbloem, goudsbloem of saffraanbloemen. Ik koop deze meestal bij Sostrene Grene. Weinig moeite, groots effect!
Labneh met pistache

Ingrediënten
- 500 ml volle yoghurt
- 1/2 theelepel zout
- 1 limoen alleen de rasp van de schil
- 1 handje pistachenoten gepeld en ongezouten, grofgehakt
- olijfolie
- 10 gram platte peterselie grofgehakt
- eetbare bloemblaadjes
Aan de slag!
- Schep volle yoghurt met een halve theelepel zout in een vochtige schone theedoek (of een echte kaasdoek) en hang deze in een zeef boven een kom. Dek af met nog een theedoek en laat bij voorkeur een hele nacht uitlekken.500 ml volle yoghurt, 1/2 theelepel zout
- Schep de dikke yoghurt die overblijft op een mooi bord.
- Giet er goede olijfolie over en bestrooi met de rasp van een limoen, grofgehakte pistachenoten en platte peterselie. Ik gebruikte ook nog wat gedrooge eetbare bloemblaadjes (voor de looks). Hou je van wat pit dan kun je ook nog wat chilivlokken op de labneh strooien.1 limoen, 1 handje pistachenoten, olijfolie, 10 gram platte peterselie, eetbare bloemblaadjes
- Serveer met (Turks) brood.