Home » Review ‘Proef de zee’ en recept hartige norigranola
Norigranola uit Proef de zee

Review ‘Proef de zee’ en recept hartige norigranola

Naast het feit dat zeewier ontzettend lekker is, is het ook nog eens hét ingrediënt van de toekomst. Lekker, duurzaam en gezond, wat wil je nog meer? Dat dachten ook Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, die met ‘Proef de zee’ ook jou aan het koken met zeewier krijgen!

Proef de zee

Umami

Zeewier bevat de vijfde smaak: umami. Na bitter, zoet, zout en zuur is umami de smaak die alles lekkerder maakt. Umami is Japans voor ‘heerlijkheid’ en geeft een ‘hartige’ smaak die je ook terug vindt in bijvoorbeeld tomaten, paddestoelen en Parmezaanse kaas.

Zeesla

Groeiende wereldbevolking

De wereldbevolking blijft groeien. En om iedereen van eten te kunnen voorzien zullen er meer alternatieven voor ingrediënten moeten worden gevonden. Naast bijvoorbeeld insecten biedt ook zeewier een bron aan onmisbare voedingsstoffen. Denk aan eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

norigranola uit Proef de Zee

Lekker

Maar vooral belangrijk: zeewier is lekker. Wist je dat er in Nederland al zo’n twaalf verschillende soorten zeewier te koop zijn? Allemaal verschillend van smaak, uiterlijk en bereidingswijze. En je kent vast wel de nori (van de sushi) maar wist je dat er ook zeesla en zeespaghetti is?

Proef de zee

Proef de zee

In ‘Proef de zee’ staan heerlijke recepten. Van zeespaghetti met burrata tot kombufalafel. Ik maakte uit het boek een heerlijke hartige norigranola. Perfect als topping voor een soep of salade of om zo te eten als hartige snack. Ik verving het amandelschaafsel door pistache, omdat ik de groene kleur ervan zo mooi vond uitkomen.

Norigranola uit Proef de zee

Hartige norigranola

Wat heb je nodig:

  • 100 gram havermoutvlokken
  • 50 gram pistachenoten (iets fijngesneden/gevijzeld)
  • 50 gram pompoenpitten
  • ½ theelepel zout
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn
  • 3 eetlepels siroop (ahorn, agave of spelt-)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Chilivlokken naar smaak
  • 3 norivellen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermoutvlokken, pistachenoten, pompoenpitten en zout in een kom. Meng in een kommetje het eiwit met de rozemarijn, ahornsiroop, olijfolie, sojasaus en chilivlokken naar smaak. Voeg dit bij de droge ingrediënten en roer goed door. Leg de norivellen drie minuutjes in de warme oven en verkruimel ze boven het granolamengsel. Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid de granola goed uit over de bakplaat.

Bak 20 minuten in de oven, schep halverwege even goed om.

Ook leuk:

Burgers & BBQ bites
Kleine hartige taartjes
Back!
Recepten uit Wenen
Hollandse Happen Blond Amsterdam
Koken doe je zo!
De grote Hamersma super supermarktwijnen 2020
De wereld thuis
Burgers & BBQ bites
Kleine hartige taartjes
Back!
Recepten uit Wenen
Hollandse Happen Blond Amsterdam
Koken doe je zo!
De grote Hamersma super supermarktwijnen 2020
De wereld thuis
Summary
recipe image
Recipe Name
Harige norigranola
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Hartige granola. Ooit eerder geproefd (en in mijn ochtendroutine verwerkt met magere kwark, fruit en walnoten omdat ik niet doorhad dat het een hartige variant betrof). Erna heb ik het nooit meer gegeten eigenlijk. Klinkt heel goed hoe je dit nu beschrijft en als ik de foto’s zie. En dat eet je dan gewoon als snack?

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*