Chutney is ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat vetter vlees (eendenbout) of stevige kazen. Het zoete van de chutney doet het perfect bij een lekker stuk Stilton of gorgonzola. En uienchutney maken is helemaal niet moeilijk! Je kunt voor de uienchutney zowel gele als rode uien gebruiken.
Chutney
Een chutney is een zoetzure smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Een chutney heeft meestal een basis van vruchten- of groente puree waaraan kruiden en andere smaakmakers worden toegevoegd. Een chutney is vaak ook zoet door toegevoegde suiker en zuur door azijn. Je kunt het als smaakmaker een beetje vergelijken met mosterd. Je eet het bij kaas of vleeswaar, maar je kunt het ook toevoegen aan stoofpotten of sauzen.
Mangochutney
De smaak te pakken? Maak dan ook eens deze mangochutney. Lekker bij de butter chicken curry.
Uienchutney
Uienchutney
Ingrediënten
- 750 gram rode uien
- 100 ml azijn
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- scheutje balsamico azijn
- 1 eetlepel olijfolie
Aan de slag!
- Snipper de uien grof en bak ze in de olijfolie in ca. 10 minuten zachtjes in een ruime pan.
- Zet het vuur hoog en voeg de helft van de basterdsuiker toe. Bak de uien nog 5 minuten en voeg dan de rest van de ingrediënten toe.
- Roer goed door, zet het vuur laag en laat nog ca. 25 minuten zachtjes borrelen.
- Steriliseer een (weck)pot met kokend water (of in de vaatwasser) en schep de chutney in de pot.
- Laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.