Home » Muntsiroop maken
muntsiroop

Muntsiroop maken

Ik kan vast een receptje van mijn foodbucketlist van dit kwartaal afstrepen. Deze muntsiroop had ik nodig voor een recept van een heerlijk dessert wat binnenkort op mijn blog komt. Je kunt natuurlijk muntsiroop kopen, bijvoorbeeld van Monin. Maar zelf muntsiroop maken is altijd leuker en lekkerder. Ik geef je het eenvoudige recept.

muntsiroop

Muntsiroop maken

En bovendien heel gemakkelijk! In dit leuke mini-melkflesje gaat 200 ml. Dat is ook ongeveer de hoeveelheid siroop die je met dit recept maakt. De siroop leng je aan met ijskoud (prik)water, net als limonade. Heerlijk verfrissend en zomers! Vergelijkbare flesjes koop je bijvoorbeeld bij Xenos of Sostrene Grene. Je kunt de siroop ook gebruiken dit heerlijk chocolade-mint dessert!

De smaak te pakken? Maak dan ook eens gembersiroop of lavendelsiroop

Verse munt

Je koopt verse munt het goedkoopst op de markt of bij de Turkse groenteboer. Daar krijg je een hele bos voor 50 cent (ipv zo’n klein plastic doosje uit de supermarkt van meer dan een euro)! Of plant het in je tuin, munt groeit echt overal!

Muntsiroop

Wat heb je nodig:

  • 50 gram verse muntblaadjes
  • 3 dl water
  • 200 gram suiker
  • 1 citroen, in schijfjes
  • 1 schone fles, om de siroop na afloop in te schenken

Haal de muntblaadjes van de takjes en doe deze met de schijfjes citroen, suiker en water in een ruime pan. Breng het mengsel aan de kook en zet na 5 minuten het vuur uit. Laat het mengsel 1 uur staan zodat het goed kan trekken. Zeef het mengsel en vang de siroop op. Doe de overgebleven siroop terug in de pan en laat deze nog 15 minuten extra op een laag vuur inkoken. Als de siroop stroperig genoeg is laat je deze afkoelen. Schenk de siroop in een schone fles.

Doe wat siroop in een glas, voeg er ijskoud prikwater, blaadjes munt en een schijfje citroen bij en je hebt je eigen zelfgemaakte limonade!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

16 Comments

  1. Hmm! Ik krijg helemaal zin in de zomer van je receptje. Lekker met een koud glas muntsiroop genieten van de zon! Dol ben ik op alles met munt dus deze moet ik echt een keer maken, heerlijk! Benieuwd naar je chocolade-mint dessert hiermee 🙂

  2. Klinkt lekker! Ik zou zelf de suiker vervangen door honing denk ik, maar ik probeer dan ook suiker een beetje te vermijden.

  3. Jaaaa, zin in zomer heb ik ook! Gelukkig is februari een korte maand en dan is het alweer maart!

  4. Met honing zal het ook vast lukken. Sowieso past honing goed bij de smaak van munt!

  5. Ik heb hem gisteren gemaakt, maar de hoeveelheid suiker leek me te veel. Ik heb daarom slechts 125g suiker genomen en vind hem nog iets te zoet. Ik weet nu niet hoe hij bewaart met minder suiker maar heb hem in plastiek flesjes in de diepvries gestopt, dus dat bewaarprobleem is zo ook van de baan.
    Ipv één uur heb ik het een hele nacht laten trekken.
    Eindresultaat is wel heerlijk. Bedankt voor dit receptje.

  6. Leuk dat je de siroop gemaakt heb! Zoals de naam al zegt: het is een siroop. De uiteindelijke smaak en zoetheid wordt bepaald door de hoeveelheid water die je er aan toevoegt. Maar verder moet het volgens mij geen probleem zijn om minder suiker toe te voegen. De consistentie van de siroop zal dan echter wel veranderen, meer waterig worden.

  7. Waarom eerst te veel waterr gebruiken om het vervolgens weer in te koken. Is zonde van de smaak (die wordt niet beter van inkoken) en zonde van de gebruikte energie.
    Begin geweaun met minder water. Het komt de smaak overigens ten goede als je de muntblaadjes fijn snijdt of met een vijzel kneust.

  8. Als je de suiker vervangt voor honing hoeveel honing moet er dan in?

  9. Ik heb de siroop gemaakt. Is niet zo stroperig geworden.
    Heb de mintblaadjes eerst gewassen en niet helemaal droog gemaakt. Misschien daardoor teveel water. Heb 2,25 keer hoeveelheid ingrediënten gebruikt en heb twee flesjes. Is nu nog niet koud en ben benieuwd of het zal smaken.
    Dank je wel voor het recept! ??

  10. Heerlijke siroop gemaakt van ‘Eau de cologne munt.
    Bijna 24 uur laten trekken, en nu smaakt het naar Engelse pepermunt.
    Mjammie!

  11. Leuk recept! Ik ben dol op munt en heb het in m’n tuin. Hoe lang kun je de siroop bewaren en hoe? Kun je get ook werken?
    Groet, Mariska

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*