Home » Wijnproeverij tijdens Wereld Tapas Dag

Wijnproeverij tijdens Wereld Tapas Dag

Een wijntje drinken doe ik graag. Na een lange werkdag op de bank of gezellig bij het eten. Maar een echte wijnkenner ben ik zeker niet. Zelf drink ik vooral rode wijn en dan het liefst een ‘krachtige’ met rood fruit. Mijn zoon Kevin daarentegen heeft veel meer kennis van wijn. Zeker ook door zijn opleiding aan de Hogere Hotelschool en door zijn werk in de horeca. Maar ook heeft hij een veel verfijndere smaak. Iets wat ik ook graag beter zou willen ontwikkelen.De uitnodiging voor een wijnproeverij tijdens Wereld Tapas Dag kwam dus als geroepen!

Wijnproeverij

Wijnproeverij

Bij het binnenstappen van de Kookfabriek was ik meteen al onder de indruk. Wat een fantastische ruimte. Voor iedereen die een beetje van koken en lekker eten houdt is dit een walhalla. Zo mooi! In het grote bedrijfspand op een saai industrie terrein stap je zo in een soort filmset van een kookprogramma. Met 18 kookeilanden en drie demo keukens. Heel gaaf.

De wijnproeverij werd gehouden in een aparte ruimte, onder leiding van de ‘Master of Wine’ Frank Smulders. Frank vertelde eerst veel over het gebied, Ribera del Duero, waar de wijn van de wijnproeverij vandaan komt. Ribera del Duero is één van de beste wijnregio’s van Spanje, vlakbij Madrid. Kenmerkend aan dit gebied is het landklimaat. De zomers zijn, met temperaturen tot wel 40°C, heel warm en de winters, met veel vorst, heel koud. Ook de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot, iets wat bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de druif. De druif uit dit gebied heeft hierdoor namelijk een dikkere schil. En daardoor meer tannine, kleur, zuur en  alcohol.

wijnproeverij

Ribera del Duero

Tijdens de wijnproeverij hebben we de volgende rode wijnen geproefd:

CastilDiego – Dit is een jonge wijn die niet op hout gerijpt is. Een lekkere wijn met veel smaak die goed past bij geroosterd vlees & wild en ook eventueel gekoeld gedronken kan worden.

Marquès de Velilla – Een mooie donkerrode wijn met lichte gronderigheid. Je proeft donker fruit en de fijne tannine.

Sarmentero – Deze op hout gerijpte wijn is een reserva – dat wil zeggen dat het een wijn is met een minimaal rijping van zes maanden. De wijn heeft een prachtige donker paarsachtige kleur en je proeft veel rood fruit. Door zijn lange nasmaak past de wijn heel goed bij lekkere borrel hapjes, tapas & kaas.

Callejo – Deze wijn is gemaakt van de bekende Tempranillo druif en heeft twaalf maanden in houten vaten mogen rijpen. Prachtige purperrode wijn met een diepe volle smaak. In de lange afdronk proef je zwarte bessen en kruiden & specerijen.

Pago de los Capellanes – Een mooie volle wijn met een verfijnde kruidige smaak van rood fruit, vanille en zachte tannine. De smaak heeft ook iets droppigs wat deze wijn iets aparts geeft.

Aster –Indrukkende wijn met een rijping van 22 maanden op houten vat. De smaak is een mooie balans van rijp fruit, balsamico, cacao en zoethout. Erg lekker bij rood vlees & harde kazen.

Martin Berdugo – Door zijn lange zachte afdronk een heerlijk wijn. Smaakvolle mix van rood fruit, vanille, gekonfijte vruchtje en geroosterde nootjes. Een wijn die goed te bewaren is, en er eigenlijk alleen maar beter door wordt. Echt een aanrader.

Vino Mayor -Van deze zeer volle krachtige wijn kreeg ik bij de geur alleen al een glimlach op mijn gezicht. Waarschijnlijk door de lange rijping heeft de wijn een hele fijn lange afdronk. De mix van zwart fruit, cacao, balsamico maakt de wijn heel lekker.

Comenga – Denk dat deze volle krachtige wijn met zijn zachte nasmaak mijn favoriet is. Het percentage alcohol is hoog, boven de 15%. Deze wijn is zeer geschikt om nog een paar jaar te laten rijpen.

wereld tapas dag

Wereld Tapas Dag

Na deze informatieve wijnproeverij konden we aansluiten bij de Wereld Tapas Dag. Terwijl bij de kookeilanden de koks druk bezig waren met het bereiden van de tapas, konden wij verschillende Spaanse producten proeven. Zoals olijfolie, kaviaar en Jamon Iberico Pata Negra.

wereld tapas dag

Hoewel alle tapas er fantastisch uitzagen heeft uiteindelijk Restaurant Beulings uit Amsterdam de wedstrijd gewonnen met de Falafel van verse doperwt met pistachetahine, jalapeṅos en knoflooksaus. Mijn favoriet was deze prachtige Papas Bravas met daaronder een heerlijk pittig drankje.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*