Home » Brabant wijnland!

Brabant wijnland!

Pas recentelijk ontdekte ik wijn van Nederlandse bodem tijdens een perstripje naar Zeeland. Maar dat ons land nog veel meer wijngaarden telt, dat heb ik echt nooit geweten! Brabant bijvoorbeeld, telt tenminste vijftien (semi-)professionele wijngaarden en is daarmee de 3e wijnprovincie van Nederland. Brabant wijnland dus!

Brabant wijnland

Temperatuur en druivensoort

Hoewel er bewijzen zijn gevonden dat er al ver voor de middeleeuwen druiven werden verbouwd in Nederland, zijn pas de laatste jaren de druiven voor het maken wijn verbeterd, o.a. door de stijging van de temperatuur. Ook wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van nieuwe druivenrassen die beter bestand zijn tegen ons (nattere) klimaat.

Brabantse wijnproeverij - Brabant wijnland

Brabant wijnland: proeverij

Tijdens een online wijnproeverij proefde ik vier heerlijke wijnen: drie witte en een rode. De Rode Wilde van Dassemus was niet echt mijn smaak, maar mijn foodie collega Priya vond juist deze heerlijk. Zoveel wijnen zoveel smaken!

Ik was het meest gecharmeerd van De Linie wit van wijngaard De Linie. Een wijn gemaakt van een unieke blend van 7 klassieke druivenrassen, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir. Een heerlijke aromatische wijn, die ik serveerde bij mijn vegan coquilles.

De Pinot Gris van Heerstaayen was een heerlijke haast zoete wijn en Klein Wonder van Brabantse wal verrassend kruidig en fris!

Brabant wijnland

Wijngaard bezoeken in Brabant

Wist je dat je de meeste wijndomeinen in Brabant ook daadwerkelijk kunt bezoeken? En dat je in de oogsttijd – september/oktober- zelf mee kunt helpen met druiven plukken? Ik wil dat zeker in 2021 gaan doen! Een middagje plukken in combinatie met een lekkere wijnproeverij, wie had zoiets verwacht in eigen land? De grootste Brabantse wijngaard is wijndomein Sint-Catharinadal in Oosterhout, een 15e eeuws klooster. Na eeuwenlang de akkers te hebben gebruikt voor het verbouwen van mais ligt hier inmiddels een wijngaard van 8 hectare, goed voor zo’n 40.000 flessen wijn per oogst!

Op de website van Visit Brabant vind je een overzicht van alle te bezoeken wijngaarden.

Benieuwd geworden?

Wijnproeverijen en druiven plukken zit er voorlopig nog even niet in, maar gelukkig kun je de Brabantse wijnen ook gewoon thuis laten bezorgen of proeven in diverse restaurants (wanneer deze weer open mogen)

Rode Wilde 2019, Dassemus (€ 12,75). Te proeven bij restaurant Porta Sud in Breda en te koop Bij Liek in Eindhoven, Boerderijwinkel Van Haperen op de Rith in Breda en via de wijngaard zelf.

De Linie wit 2019, De Linie (€ 11,00). Te proeven bij Restaurant Klinkers in  Oosterhout, Weeshuys in Geertruidenberg en Ripasso in Terheijden. Te koop via nederlandsestreekwijnen.nl en via de wijngaard zelf. 

Pinot Gris 2018, Heerstaayen (€ 11,95). Te proeven bij restaurant ‘t Jaghthuis in Ulvenhout en Restaurant Parc Breda. Te koop bij slijterij Hiwine in Bavel, wijnhuis Oktober in Breda, Plaisir du Vin in Breda en via de wijngaard zelf.

Klein wonder, Brabantse Wal (€ 20,00). O.a. te proeven bij restaurant Mijn Keuken  in Wouw, Jagersrust en De Jonckheer in Ossendrecht, Orangerie Mattemburgh en El Sueno in Hoogerheide en Hemmingway, ‘t Geheim van Bergen en La Pucelle in Bergen op Zoom en Oude Stempel  in Steenbergen. Te koop bij Gall & Gall in Hoogerheide en in Halsteren en via de wijngaard zelf.

Deze blog is een samenwerking met Visit Brabant. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*