Toen ik onlangs een hele doos met Marlène appels kreeg voor Kerst riep mijn man: appelcake! Ik had dat nog nooit gedaan, dus een prima plan. Een appelcake bakken is helemaal niet moeilijk en smaakt heerlijk!
Marlène appels
Ik ben fan van Marlène appels, heb zelfs de appelboomgaarden in Noord-Italië bezocht en zelf appels geplukt! Ik bakte eerder al een heerlijke Italiaanse apfelstrudel, dit keer dus een luchtige appelcake.
Kunstwedstrijd
Om het 25-jarig bestaan van Marlene te vieren werd in 2020 een kunstwedstrijd uitgeschreven voor het verjaardagslogo van Marlene. Er waren meer dan 6000 inzendingen uit 35 landen (er kwamen zo’n 350 inzendingen uit Nederland!). Het winnende ontwerp zie je hierboven, maar er zaten nog meer prachtige inzendingen bij!
Appelcake bakken
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 180 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 2 appels
- Snufje zout
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 1 eetlepel maizena
Extra nodig: boter en paneermeel om in te vetten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de zachte boter met de suiker en vanillesuiker in een beslagkom tot een romig mengsel. Meng hier één voor één de eieren door. Meng er nu in porties het bakmeel, de kaneel en het snufje zout door. Mix alles nog even goed op de hoogste door.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Schud om met de maizena, zo zakken ze minder snel naar de bodem. Spatel de appels door het beslag. Vet een cakevorm in en bestrooi met paneermeel en doe het beslag in de vorm. Bak ca. 60 minuten in het midden van de oven. Check met een sateprikker of de binnenkant gaar is, laat anders nog een paar minuten bakken.
Haal uit de oven en laat eerst even afkoelen in de vorm (ca. 20 minuten). Verwijder uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.