tartelettes met chocolade en karamel

Tartelettes met chocolade en karamel

Ik blijf fan van die leuke kleine taartjes, ook wel tartelettes genoemd. Perfect qua formaat, en een fijne basis om mee te experimenteren. Deze tartelettes met chocolade en karamel waren in ieder geval zeer geslaagd!

tartelettes met chocolade en karamel

Variëteiten

Ik maakte al diverse soorten tartelettes. Mijn favoriet is deze lemon meringue variant! Maar ook de mojito tartelette die ik zelf bedacht is de moeite van het maken zeker waard! Of wat dacht je van deze zomerse variant met mango en kokos? Je kunt ook hartige tartelettes maken, bijvoorbeeld met ui en pijnboompitjes.

zelf gezouten karamelsaus maken

Gezouten karamel

De gezouten karamel – of hip: salted caramel –  in deze tartellete maak je natuurlijk zelf! Het is altijd fijn om een potje in de koelkast te hebben staan. Echt geen zin? Je kunt ook gezouten karamel kopen.

tartelettes met chocolade en karamel

Tartelettes met chocolade en karamel

Wat heb je nodig (12 stuks)

Voor de taartbodem:

  • 240 gram bloem
  • 36 gram amandelmeel
  • 96 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 144 gram boter
  • 36 gram losgeklopt ei (ca 1 ei)

Voor de vulling:

  • 1 x recept gezouten karamel
  • 100 ml slagroom
  • 20 gram suiker
  • Snufje zout
  • 100 gram pure chocolade
  • 25 gram boter
  • Gehakte hazelnoten

Taartringen van 7 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de bloem, amandelmeel, poedersuiker, zout en boter in een kom en meng met koele handen tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Verpak het in folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ca 5 mm dikte. Neem een uitsteker die ca. 1 centimeter groter is dan je taartring. Steek een rondje deeg uit en bekleed de ring hiermee. Snij eventuele overtollige randjes deeg weg en plaats de ring met deeg op de bakplaat. Prik gaatjes in de bodem.

Bak de tartelettes in 12-15 minuten gaar en bruin. Verwijder de bakringen en laat volledig afkoelen.

Vul de tartelettes met ongeveer 1 eetlepel karamel. Als deze niet vloeibaar genoeg is kun je het eventueel even kort verwarmen. Zet de tartelletes in de koelkast terwijl je de ganache maakt.

Doe de slagroom, suiker en snufje zout in een pannetje en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet hier de hete room over. Roer totdat alle chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en klop met een mixer tot een glanzende ganache. Giet de ganache op de karamel en laat de taartjes opstijven in de koelkast. Decoreer met gehakte hazelnoten.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tartelettes met chocolade en karamel
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*