Home » Gevulde koeken bakken
gevulde koeken bakken

Gevulde koeken bakken

Vroeger – in één van mijn eerste bijbaantjes – werkte ik vlak naast een warme bakker. Iedere vrijdag ging ik daar met mijn collega’s een versgebakken, nog warme, gevulde koek halen. Na die tijd heb ik nooit meer zulke lekkere gevulde koeken gegeten! Tijd om zelf eens gevulde koeken te gaan bakken!

Gevulde koeken bakken

Warm uit de oven

Ik gebruikte een recept van Rutger Bakt. Ook voor deze gevulde koeken geldt: ze zijn het lekkerst wanneer ze warm uit de oven komen. Tipje: je kunt de koeken ook invriezen. Maak het recept tot het punt dat de koeken de oven in moeten. De ongebakken koeken vries je in en bak je af wanneer je er trek in hebt. Reken 5 minuten extra baktijd voor het bakken van een bevroren koek.

amandelspijs maken

Amandelspijs

Ik gebruikte kant-en-klare amandelspijs, maar wil je het helemaal goed doen, dan kun je ook de amandelspijs zelf maken.

gevulde koeken bakken

Gevulde koeken bakken

Wat heb je nodig (ca. 10 koeken)

Ingrediënten

  • 165 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • Rasp van een halve citroen
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • ½ ei (losgeklopt, op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel water

Voor de vulling en afwerking:

Ingrediënten

  • 200 gram amandelspijs
  • 2x 1/2 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel water
  • Amandelen

Mix in een kom de boter, basterdsuiker, citroenrasp, zout, ei en water.

Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe en kneed tot een deeg. Verpak het deeg in folie en laat een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Meng de amandelspijs met een half losgeklopt ei en een eetlepel water. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad en steek er een event aantal cirkels uit van ca. 10 centimeter doorsnede.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de helft van de cirkels deeg erop. Verdeel de amandelspijs over de cirkels (tot ca 1 cm van de rand). Maak de rand vochtig met wat water en bedek de cirkels met de overige cirkels. Druk de zijkanten dicht met een vork.

Doe een amandel in het midden en bestrijk met losgeklopt ei. Bak de gevulde koeken in ca. 15 minuten gaar en goudbruin en laat afkoelen op een rooster.

Bewaar het recept voor zelf gevulde koeken bakken op Pinterest:

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Gevulde koeken bakken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*