vegan coquilles met limoenboter

Vegan coquilles met limoenboter (gemaakt van koningsoesterzwam!)

Ik eet zelf noch vegetarisch, noch vegan, maar dat wil niet zeggen dat ik niet af en toe vlees of vis achterwege laat. Er zijn de laatste jaren zoveel nieuwe en goede producten op de markt gekomen, dat het minder vlees eten echt niet moeilijk hoeft te zijn. Alleen minder kaas, dat gaat me niet lukken. Deze vegan coquilles met limoenboter is een prachtig en heerlijk voorgerecht voor iedere soort eter. En toevallig helemaal vegan!

Koningsoesterzwam

Deze paddenstoel werd voorheen vooral geïmporteerd onder de naam Eryngii maar wordt tegenwoordig ook geteeld in eigen land. Deze lokale teelt levert niet alleen een stevig, goed houdbaar product, maar zorgt ook voor een biologische en duurzamere productie. Deze ‘vleesvervanger’ doet het heel goed onder de grill, op de barbecue, in de oven of gewoon gebakken in de pan. Dankzij de aanwezige vezels, eiwitten, vitamines en mineralen is deze paddenstoel een hele gezonde aanvulling op ieder menu. Paddenstoelen bevatten van nature veel eiwitten, mineralen en een breed scala aan vitamine C, B (1,2,3,5,7) en K. Bovendien bevatten ze weinig calorieën.  De Koningsoesterzwam heeft de unieke eigenschap dat hij een bron van vezels is en daardoor een stevige bite heeft. Te koop bij AH voor € 2,49 (bakje van 140 gram).

vegan coquilles met limoenboter

Coquille schelpen

Ik bewaar altijd de schelpen van mijn coquilles (kunnen gewoon in de vaatwasser) maar je kunt ze ook gewoon online kopen. Wel zo leuk om daar deze vegan coquilles in te serveren. Het is wonderbaarlijk hoe goed de structuur van de koningsoesterzwam een coquille evenaart. De umami smaak in combinatie met de limoenboter is heerlijk! Je kunt met deze koningsoesterzwammen ook heel goed vegan shoarma maken! Nog op zoek naar vegan voorgerechten? Probeer dan ook eens deze carpaccio van biet of vegan Peking ‘eend’

Wijntje erbij?

En om – net als de koningsoesterzwam – in eigen land te blijven serveer je hier een heerlijke witte Brabantse wijn bij! De witte wijn van De Linie uit Made is een unieke blend van zeven klassieke druivenrassen waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir. Een heerlijke fruitige en bijzonder aromatische wijn die perfect past bij deze vegan coquilles. Je koopt deze wijn via de wijngaard zelf (voor € 11,00 per fles) of via Nederlandse Streekwijnen.

vegan coquilles met limoenboter

Vegan coquilles met limoenboter

Wat heb je nodig (4 personen):

Ingrediënten

  • Bakje koningsoesterzwammen
  • 1 limoen
  • 50 gram plantaardige boter (op kamertemperatuur)
  • Olie
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper

Extra nodig: (eventueel) coquille schelpen

Snijd de ‘hoed’ van de koningsoesterzwam (die heb je verder niet nodig maar kun je nog wel in een ander gerecht gebruiken). De steel van de koningsoesterzwam snijd je in dikke plakken. Snijd één kant kruislings (2 x 2 streepjes) in aan de bovenkant. Laat 10 minuutjes weken in een bakje met warm water.

Rasp de schil van de limoen en meng de rasp met de zachte boter. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan. Dep de plakken koningsoesterzwam droog en bak ze aan weerszijden 1 minuut in de olie. Voeg de limoenboter toe en bak nog twee minuten (keer regelmatig). Bestrooi met zout en vers gemalen zwarte peper en leg in de schelpen. Giet er nog een klein beetje gesmolten limoenboter op en serveer direct.

Bewaar het recept voor vegan coquilles met limoenboter op Pinterest:

Ik heb de koningsoesterzwammen gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan coquilles met limoenboter
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*