Ik eet zelf noch vegetarisch, noch vegan, maar dat wil niet zeggen dat ik niet af en toe vlees of vis achterwege laat. Er zijn de laatste jaren zoveel nieuwe en goede producten op de markt gekomen, dat het minder vlees eten echt niet moeilijk hoeft te zijn. Alleen minder kaas, dat gaat me niet lukken. Deze vegan coquilles met limoenboter is een prachtig en heerlijk voorgerecht voor iedere soort eter. En toevallig een helemaal vegan recept!
Koningsoesterzwam
Deze paddenstoelen werden voorheen vooral geïmporteerd onder de naam Eryngii maar worden tegenwoordig ook geteeld in eigen land. Deze lokale teelt levert niet alleen een stevig, goed houdbaar product, maar zorgt ook voor een biologische en duurzamere productie. Deze ‘vleesvervanger’ doet het heel goed onder de grill, op de barbecue, in de oven of gewoon gebakken in de pan. Dankzij de aanwezige vezels, eiwitten, vitamines en mineralen is deze paddenstoel een hele gezonde aanvulling op ieder menu. Paddenstoelen bevatten van nature veel eiwitten, mineralen en een breed scala aan vitamine C, B (1,2,3,5,7) en K. Bovendien bevatten ze weinig calorieën. De Koningsoesterzwam heeft de unieke eigenschap dat hij een bron van vezels is en daardoor een stevige bite heeft. Te koop bij AH voor € 2,49 (bakje van 140 gram). Fan van oesterzwam? Ik zette de vijf lekkerste recepten met oesterzwam op een rij!
Coquille schelpen
Ik bewaar altijd de schelpen van mijn coquilles (kunnen gewoon in de vaatwasser) maar je kunt ze ook gewoon online kopen. Wel zo leuk om daar deze vegan coquilles in te serveren. Het is wonderbaarlijk hoe goed de structuur van de koningsoesterzwam een coquille evenaart. Een prima alternatief! De umami smaak in combinatie met de limoenboter is heerlijk! Je kunt met deze koningsoesterzwammen ook heel goed vegan shoarma maken! Nog op zoek naar vegan voorgerechten? Probeer dan ook eens deze carpaccio van biet of vegan Peking ‘eend’
Wijntje erbij?
En om – net als de koningsoesterzwam – in eigen land te blijven serveer je hier een heerlijke witte Brabantse wijn bij! De witte wijn van De Linie uit Made is een unieke blend van zeven klassieke druivenrassen waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir. Een heerlijke fruitige en bijzonder aromatische wijn die perfect past bij deze vegan coquilles. Je koopt deze wijn via de wijngaard zelf (voor € 11,00 per fles) of via Nederlandse Streekwijnen.
Vegan coquilles met limoenboter
Wat heb je nodig (4 personen):
Ingrediënten
- Bakje koningsoesterzwammen
- 1 limoen
- 50 gram plantaardige boter (op kamertemperatuur)
- Olie
- zout
- vers gemalen zwarte peper
Extra nodig: (eventueel) coquille schelpen
Snijd de ‘hoed’ van de koningsoesterzwam (die heb je verder niet nodig maar kun je nog wel in een ander gerecht gebruiken). De steel van de koningsoesterzwam snijd je in dikke plakken. Snijd één kant kruislings (2 x 2 streepjes) in aan de bovenkant. Laat 10 minuutjes weken in een bakje met warm water.
Rasp de schil van de limoen en meng de rasp met de zachte boter. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan. Dep de plakken koningsoesterzwam droog en bak ze aan weerszijden 1 minuut in de olie. Voeg de limoenboter toe en bak nog twee minuten (keer regelmatig). Bestrooi met zout en vers gemalen zwarte peper en leg in de schelpen. Giet er nog een klein beetje gesmolten limoenboter op en serveer direct.