Home » Christmas crackers van filodeeg met brie en cranberry

Christmas crackers van filodeeg met brie en cranberry

Zijn ze niet schattig, deze christmas crackers van filodeeg? Ik vulde ze met brie en een compote van cranberry. Een heerlijk licht voorgerechtje voor kerst! En niet duur, de ingrediënten kosten je nog geen € 1,50 per persoon.

crhistmas crackers van filodeeg

Christmas crackers

Christmas crackers zijn een echte Engelse traditie, die al sinds 1847 bestaat. Het verhaal over de geschiedenis ervan lees je hier. Traditioneel wordt er op ieder bord een christmas cracker gelegd. Twee mensen openen gelijktijdig elk aan één kant de cracker. De inhoud is dan voor degene die het buisje in handen heeft. Meestal vind je in christmas crackers een papieren kroontje en een klein cadeautje. Deze is dus helemaal eetbaar! Dit gerechtje is ook leuk om te maken voor het kerstdiner op school!
 
Cranberry compote

Cranberry compote

De cranberry compote maak je zelf of koop je kant-en-klaar in de winkel. Die van Ocean Spray smaakt prima! Als je wil kun je ipv brie ook een andere zachte kaas gebruiken.
 

Filodeeg

Het is een lastig deeg om mee te werken, filodeeg. Het is zo dun en scheurt zo makkelijk. Je kunt het beste het deeg ontdooien en vervolgens onder een vochtige theedoek leggen terwijl je bezig bent de crackers te maken. Dan drogen de dunne vellen niet uit. Filodeeg over? Maak dan ook eens deze baklava rolletjes of mini apfelstrudel!
crhistmas crackers van filodeeg

Christmas crackers van filodeeg met brie en cranberry

Wat heb je nodig (4 personen):

Ingrediënten

  • 8 vellen filodeeg
  • grote punt brie
  • cranberry compote
  • vloeibare boter
  • 16 stukjes bindtouw

Extra nodig: bakkwast

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Ontdooi de velletjes filodeeg. Snijd dikke plakken (ca. 1 cm) van de brie van ongeveer 10 cm lang. Neem een velletje filodeeg en bestrijk met de vloeibare boter. Leg hier nog een vel filodeeg op en bestrijk ook deze met boter. Leg de plak brie op ca. 1/4 van de onderkant van het vel. Verdeel wat cranberry compote over de brie.
 
christmas crackers van filodeeg
Rol nu het vel op en druk de naad goed aan. Bind de zijkanten vast met bindtouw (je kunt de uiteinde voorzichtig een beetje draaien. Leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig.

Bewaar het recept voor christmas crackers van filodeeg op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Christmas crackers van filodeeg
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*