Home » Cranberry compote
Cranberry compote

Cranberry compote

Er liggen weer volop cranbery’s in de supermarkt! Ik maakte een heerlijke cranberry compote voor bij de hertenbiefstuk. De smaak te pakken? Maak dan ook eens cranberry azijn of koekjes met cranberries en macadamia!

Cranberry exotisch of niet?

De cranberry is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Deze voor Europa exotische plant groeit echter ook op de Waddeneilanden. Het verhaal gaat dat in 1854 een vat bessen op Terschelling aanspoelde en door een jutter werd verstopt omdat hij dacht dat er in wijn in zat. Toen de inhoud uit bessen bleek te bestaan liet hij het vat achter waarna de bes zich op Terschelling uit kon zaaien.

Ik maakte deze compote al ruim voor Kerst, omdat ik graag alles eerst test voor ik het serveer op het moment suprême. Ik had nog zoveel saus over dat ik deze heb ingevroren en dus voor Kerst al klaar ben. Alleen nog even op tijd uit de vriezer halen.

Cranberry compote

Saus of compote

Heb je liever een gladde saus dan compote? Haal dan de saus door een zeef. Voor nog fijnere saus kun je de compote (na afkoelen) ook even in de blender doen.

Cranberry compote smaakt heerlijk bij wild. En is natuurlijk onmisbaar bij de traditionele kalkoen. Maar de frisse zoete smaak doet het ook goed over ijs bijvoorbeeld.

Cranberry compote

Cranberry compote

Wat heb je nodig (ruim voldoende voor ca. 15 personen):

  • 250 gram verse cranberries
  • 1 kaneelstokje
  • 150 gram suiker
  • 300 ml. sinaasappelsap (bij voorkeur vers)

Doe alle ingrediënten in een pan. Breng aan de kook en roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Als het kookt en de bessen beginnen te knappen zet je het vuur lager. Laat nog 5 minuten koken. Roer af en toe. Laat afkoelen, haal het kaneelstokje eruit en je bent klaar! Voor gebruik even opwarmen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Cranberry compote
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Wat een leuk verhaal is dat zeg! En zo is de cranberry dus hier gekomen, loveit! Saus ziet er mooooi uit!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*