Amuses zijn kleine hapjes die voorafgaand aan een diner of tussen de gangen door geserveerd worden. De bedoeling van een amuse is dat het je eetlust opwekt. Dat gaat je met deze amuse hoorntjes met zalmtartaar zeker lukken.

Zelf amuse hoorntjes maken
Hoewel je ze bij de horeca groothandel (zoals Hanos) wel ziet liggen, zijn amuse hoorntjes in de gewone verkoop maar moeilijk te vinden. Dus maken we ze gewoon zelf. Ik deed dat met zogenaamde roomhoornpennen, die ik bijvoorbeeld ook gebruik om hoorntjes van bladerdeeg met aardbeienroom te maken. Altijd handig om te hebben. Heb je ze nou niet, dan kun je ook een hoornvormpje maken van een prop aluminiumfolie. Ik presenteerde de hoorntjes in een kom met rijst, maar AH heeft in het feestassortiment ook een leuke plexiglas houder voor hoorntjes!
Gyozavellen of filodeeg
Ik gebruikte gyozavellen voor de hoorntjes, maar je kunt ook filodeeg gebruiken. Het voordeel van gyozavellen is dat ze al rond zijn, en dus zo gemaakt. Uit filodeeg vellen moet je zelf eerst even rondjes steken. Nadeel van gyozavellen is weer dat ze vaak – stijfbevroren – verkocht worden met 100 tegelijk… Gyozavellen bak je in 15 minuten knapperig, filo in 5 minuten.
Amuse hoorntjes met zalmtartaar
Voor de zalmtartaar gebruikte ik gerookte zalm. Je kunt ook rauwe zalm gebruiken, maar dan alleen als deze heel vers is en van de visboer (zogenaamde sashimi zalm). De tartaar wordt op smaak gebracht met Japanse kewpie mayonaise, wasabi en sesamzaadjes.

Amuse hoorntje met zalmtartaar

Amuse hoorntje met zalmtartaar
Wat heb je nodig:
- 6 roomhoornpennen of pennen van aluminiumfolie
Ingrediënten
- 6 gyozavellen of 6 cirkels uit filodeeg van ca 10 cm doorsnede
- vloeibare boter om in te vetten
- 100 gram gerookte zalm
- 1 eetlepel kewpie mayonaise
- 1 theelepel wasabi
- zwarte sesamzaadjes
- lente-ui facultatief, ter decoratie
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de roomhoornpennen in. Wikkel een gyozavel om de hoorn en 'plak' vast door een beetje water op het randje te strijken.6 gyozavellen, vloeibare boter
- Leg op een bakplaat met bakpapier en bak in 15 minuten lichtbruin en knapperig. Gebruik je filodeeg? Bestrijk de buitenzijde van het deeg dan met wat gesmolten boter en bak in 5 minuten bruin en knapperig.
- Snijd de zalm super fijn met een scherp mes. Roer om met de mayo, wasabi en sesamzaadjes naar smaak.100 gram gerookte zalm, 1 eetlepel kewpie mayonaise, 1 theelepel wasabi, zwarte sesamzaadjes
- Vul de hoorntjes met de zalmtartaar. Decoreer eventueel met dunne reepjes lente-ui.lente-ui
- Serveer de amuse hoorntjes in een schaal met bijvoorbeeld rijst, zodat ze mooi rechtop blijven staan.





