Home Β» Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar
Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar

Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar

Deze heerlijke amuse van zalmtartaar met soja kaviaar is helemaal voor te bereiden, zodat je alleen nog op het laatste moment de amuselepels hoeft samen te stellen. Een heerlijk éénhaps voorgerechtje waarmee je indruk maakt bij het kerstdiner!

Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar

Zalmtartaar

Ik maak de zalmtartaar van gerookte zalm, die ik op smaak breng met Kewpie mayonaise, wasabi en zwarte sesamzaadjes. Bewaar de zalmtartaar na bereiding in een afgesloten bakje in de koelkast.

Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar

Visgraat tuile

De visgraat tuile kun je desgewenst al een aantal dagen van tevoren maken. Ik kocht mijn tuile visgraat vorm bij Temu. Als je daar liever niet koopt dan kun je (voor heel veel meer geld) ook hier terecht. Je kunt de tuiles uiteraard weglaten, ze zijn puur decoratief (maar wel eetbaar!). Bewaar de tuiles na het bakken in een goed afgesloten koekblik.

Soja kaviaar

Het is heel leuk en helemaal niet moeilijk om ‘kaviaar’ te maken van vloeistoffen. Eerder maakte ik al een mimosa 2.0 met bubbels van sinaasappelsap, en voor deze amuse maakte ik de balletjes van Chinese sojasaus. Voor de (sinaasappel)kaviaar balletjes maakte ik een video voor Instagram. Agar agar (vegetarische gelatinepoeder gemaakt van algen) koop je o.a. bij de toko, natuurwinkel of online. Je kunt de kaviaarballetjes een dag of drie bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

Amuselepels

Ik gebruikte voor dit gerecht speciale amuselepels, maar je kunt natuurlijk ook gewone eetlepels gebruiken of zelfs eetbare amuselepels kopen.

Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar

Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar

Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar

Amuse van zalmtartaar met soja kaviaar

Een heerlijk eenhaps voorgerechtje!
Print Pin
Gang: amuse, voorgerecht
Trefwoord: kerst, vis
Bereidingstijd: 10 minuten
Koeltijd: 1 uur
Servings: 4 personen

Wat heb je nodig:

  • Glazen maatbeker
  • Spuitflesje
  • Siliconen visgraat vorm

IngrediΓ«nten

Voor de soja parels

  • 1 theelepel agar agar
  • 100 ml sojasaus zoute sojasaus, geen ketjap!
  • 250 ml zonnebloemolie

Voor de visgraat tuile

  • 1 eiwit
  • 18 gram bloem
  • 13 gram roomboter
  • gedroogde dragon of oregano optioneel
  • snufje zout

Voor de zalmtartaar

Aan de slag!

Voor de soja parels

  • Plaats de zonnebloemolie in een maatbeker ca. 1 uur in de vriezer.
    250 ml zonnebloemolie
  • Verwarm de sojasaus in een steelpan. Roer de agar agar door de warme vloeistof en breng verder aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.
    1 theelepel agar agar, 100 ml sojasaus
  • Laat de sojasaus een paar minuutjes afkoelen. Giet over in een spuitflesje. Haal de olie uit de vriezer en spuit voorzichtig druppels in de koude olie. Je ziet dat de parels gevormd worden.
  • Giet de parels met olie door een zeef (de olie kun je opnieuw gebruiken) en spoel de parels voorzichtig af met water.
  • Bewaar de parels voor gebruik in een afsluitbaar bakje in de koelkast.

Voor de visgraat tuile

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Klop het eiwit los met de bloem.
    1 eiwit, 18 gram bloem
  • Smelt de roomboter langzaam in een pannetje of in de magnetron en giet bij het eitwit-bloem mengsel.
    13 gram roomboter
  • Voeg de dragon (optioneel) en zout toe en roer tot een egaal mengsel.
    gedroogde dragon of oregano, snufje zout
  • Verdeel de helft over de siliconen vorm en strijk af met de spatel. Het beslag moet alleen in de visgraat, de bovenkant moet helemaal schoon gestreken.
  • Bak ca. 8 minuten in de oven. Je kunt de visgraatjes er vrijwel meteen voorzichtig uitdrukken.
  • Herhaal met de andere helft van het beslag.

Voor de zalmtartaar

  • Snijd de zalm met een scherp mes fijn.
    50 gram gerookte zalm
  • Roer er de kewpie mayonaise, wasabi en sesamzaadjes door.
    1 eetlepel kewpie mayonaise, wasabi, 1/2 theelepel zwarte sesamzaadjes

Amuse opmaken

  • Verdeel de zalmtartaar over de amuselepels. Top af met de soja parels en steek er een visgraat tuile in. Verdeel er eventueel nog wat sliertjes lente-ui over.
Delen op Facebook

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*