Hartige macaron met eendenlevermousse

Hartige macaron met eendenlevermousse

Al heel lang stond het op mijn ‘to cook’ lijstje: het maken van een hartige macaron. Ik had alleen geen idee hoe? Want hoe vervang je dan de broodnodige poedersuiker in het recept van het koekje? Ik vroeg om advies en ging voor kerst eindelijk aan de slag. Met dit mooie en lekkere resultaat als gevolg: een hartige macaron met eendenlevermousse. Leuk als licht en smaakvol voorgerecht deze kerst!

hartige macaron met eendenlevermousse

Hartige macaron

Ik vroeg advies aan Kelly van Delicious Sweetness. Kelly heeft een prachtige patisserie winkel aan de Dennenweg in Den Haag en weet alles over bakken! Je kent haar wellicht nog wel uit de serie ‘Women in foodbusiness’. Zij vertelde mij dat ik de macarons gewoon volgens normaal recept moest bakken. Als ik ze iets langer in de oven zou doen, dan komt ook de amandelsmaak iets meer naar boven. Ik gebruikte hetzelfde recept als de eenvoudige pistache macarons (minus het pistachemeel).

Ik wilde graag zwarte macarons maken en kocht daarom zwarte voedingskleurstof. En hoewel het beslag echt wel zwart leek werden de macarons uiteindelijk meer een soort donkergroen. Ook niet verkeerd voor kerst.

hartige macaron met eendenlevermousse

Eendenlevermousse

Voor de vulling koos ik voor eendenlevermousse. Maar een vulling van b.v. geitenkaas met cranberrycompote zou het ook heel goed doen voor kerst! Serveer twee hartige macarons per persoon als voorgerecht. Met dit recept maak je er 16-20, afhankelijk van hoe groot ze worden opgespoten. Voldoende voor 8-10 personen dus.

hartige macaron met eendenlevermousse

Hartige macaron met eendenlevermousse

Wat heb je nodig (ca. 16-20 macarons, afhankelijk van de grootte)

  • 200 g poedersuiker
  • 120 gram amandelmeel
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • 112 g eiwit (ca 3-4 eieren, weeg het!), op kamertemperatuur
  • (eventueel) zwarte voedingskleurstof
  • 100 gram eendenleverpate (of andere pate)
  • 50 gram roomkaas
  • 1 eetlepel rode port

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de poedersuiker en het amandelmeel door een zeef in een grote mengkom.

Klop de eiwitten met een staande mixer schuimig zijn. Voeg nu beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot je een stevige en glanzend schuim hebt.

Spatel langzaam 1/3 van de opgeklopte eiwitten door het suiker/amandelmengsel. Vouw de rest van het eiwit en een paar druppels zwarte kleurstof door het mengsel met een spatel. Begin met 1 druppel en voeg dan eventueel meer toe, wat je zelf mooi vindt. Het beslag is klaar als het in een dik lint van je spatel afvloeit.

Doe een glad spuitmondje van ca. 5 mm in een spuitzak en schep het beslag in de spuitzak. Houd je spuitzak recht boven de bakplaat en spuit rondjes op het papier. Spuit een even aantal (32-40) rondjes op.

Tik de bakplaat een keer hard op het aanrecht om alle luchtbelletjes te verwijderen. Laat de macarons ca. 30 minuten rusten zodat deze een velletje krijgen. Wanneer je er zachtjes aan komt, mag er geen beslag meer aan je vinger blijven plakken.

Verwarm intussen de oven voor op 150° C. Bak de macarons ongeveer 25 minuten. Verwijder het bakpapier met de macarons meteen na het bakken van de bakplaat en leg ze op een natgemaakt aanrecht. Op deze manier laten de macarons straks makkelijker los van het bakpapier.

Laat de macarons volledig afkoelen.

Meng de paté met de roomkaas en de port in een keukemachine tot een gladde mousse. Doe in een spuitzak en leg tot gebruik in de koelkast.

Beleg de macarons pas voor serveren met de mousse, anders worden ze snel te zacht. Je kunt de macarons tot gebruik in een afgesloten plastic bakje in de koelkast bewaren.

Bestrijk de macaronhelft met de mousse, doe een andere macaronhelft op en serveer.

hartige macaron met eendenlevermousse

Ook leuk om te lezen:

Summary
recipe image
Recipe Name
hartige macaron met eendenlevermousse
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen, dat vind ik echt super!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge