Home » Deconstructed Beef Wellington
Deconstructed Beef Wellington

Deconstructed Beef Wellington

Beef Wellington is een klassiek gerecht, van ossenhaas met paddenstoelen en ham, verpakt in bladerdeeg en gegaard in de oven. Heel eerlijk? Bij mij mislukt dit gerecht regelmatig. Vooral omdat het bladerdeeg niet goed wil garen. Ik bedacht daarom deze hippe ‘deconstructed’ versie. Ofwel alle onderdelen van de klassieker, maar dan separaat geserveerd: deconstructed Beef Wellington!

Deconstructed Beef Wellington

Beef Wellington

Tijdens de beroemde Slag bij Waterloo delfde Napoleon eindelijk het onderspit. De hertog van Wellington – Arthur Wellesley – vierde deze overwinning door zijn koks een nieuw rundvlees recept te laten ontwikkelen. Zijn favoriet! Rundvlees verpakt in bladerdeeg, een gerecht dat wel wat weg had van de Wellington Boot, een laars. En niet zomaar een laars, maar een laars die de hertog liet maken gebaseerd op de Duitse Hessian laarzen. Meer lezen over de geschiedenis van dit gerecht?

Biet Wellington

Wellington variaties

Ik vond deze deconstructed versie eerlijk gezegd net zo lekker als de klassieker. En het presenteert toch prachtig? Eerder maakte ik ook een aantal andere varianten. Zoals de vegetarische biet Wellington en een eenpersoons versie met een vulling van zalm.

Deconstructed Beef Wellington

Kerstmenu

Deze deconstructed versie doet het prima op het kerstmenu. Maak sterretjes van bladerdeeg een dag tevoren. Ook de borden kun je – minus de ossenhaas of kogelbiefstuk – al eerder helemaal opmaken. Hoef je last minute alleen het vlees nog te bakken.

Deconstructed Beef Wellington

Deconstructed Beef Wellington

Deconstructed Beef Wellington

In deze versie van de klassieker worden alle onderdelen separaat geserveerd!
Print Pin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Brits
Trefwoord: kerst, vlees
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Servings: 4 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 4 100 gram kogelbiefstuk of ossenhaas
  • 1 potje paddenstoelen tapenade met truffel
  • 8 plakken serano ham
  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel olie
  • 25 gram roomboter
  • rucola of platte peterselie ter decoratie

Aan de slag!

  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg en verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
    4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • Steek met een uitsteekvorm sterretjes uit het deeg (al dan niet in verschillende groottes). Prik met een vork gaatjes in het deeg en bestrijk de sterretjes met losgeklopt ei.
    1 ei
  • Bak de sterretjes 10 minuten in de oven. Laat afkoelen.
  • Gebruik dezelfde uitsteekvorm om op ieder bord twee sterretjes te maken met de paddenstoelen tapenade.
    1 potje paddenstoelen tapenade met truffel
  • Rol roosjes van de ham door de plakjes in de lengte dubbel te vouwen en vervolgens op te rollen. Leg er twee op ieder bord.
    8 plakken serano ham
  • Decoreer ieder bord met een aantal bladerdeeg sterretjes
  • Haal de biefstuk of ossenhaas een half uur vantevoren ui de koelkast. Bestrooi met peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de biefstuk aan beide kanten aan. Smelt de roomboter erbij en bak de biefstuk gaar naar wens (rood of medium).
    4 100 gram kogelbiefstuk of ossenhaas, 1 eetlepel olie, 25 gram roomboter
  • Snijd de biefstuk in plakken en serveer op de opgemaakte borden. Decoreer eventueel met wat rucola of platte peterselie.
    rucola of platte peterselie
Delen op Facebook

One Comment

  1. Wonderful post — practical and well-researched. Subscribed!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*