Home » Kerstdecoraties van zelfgemaakte klei
kerstdecoraties van zelfgemaakte klei

Kerstdecoraties van zelfgemaakte klei

Op Amerikaanse sites kwam ik deze spierwitte klei tegen die je zelf kunt maken, met ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkast hebt staan. Het leek me leuk om kerstdecoraties te maken van zelfgemaakte klei!

kerstdecoraties van zelfgemaakte klei

Zelfgemaakte klei

De klei maak je dus van water, maïzena en baking soda en is wonderbaarlijk makkelijk om mee te werken. Het vergt wat voorbereiding, je kunt de klei als je dat wilt ook een dag eerder maken.

kerstdecoraties van zelfgemaakte klei

Na het afkoelen bewaar je de klei dan in een afgesloten bakje in de koelkast. De volgende dag een half uur van tevoren eruit halen en je kunt aan de slag!

kerstdecoraties van zelfgemaakte klei

Kerstdecoraties

Ik maakte verschillende decoraties, met koek uitsteekvormen. Mijn collectie daarvan is groot. Je kunt de kerstdecoratie gebruiken om in de boom te hangen, maar het is ook leuk om er een cadeautje of servet mee te versieren. De smaak te pakken? Ik maakte eerder kerstdecoraties van scrabbleletters!

kerstdecoraties van zelfgemaakte klein

Kerstdecoraties van zelfgemaakte klei

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1 cup baking soda
  • ½ cup maïzena
  • ¾ cup water

Extra nodig: uitsteekvormpje, rietje, bakplaat met bakpapier

Het is handig om van die cup maatbekers te gebruiken. Anders kun je ook een gewoon kopje nemen, als de verhoudingen maar kloppen.

Doe de maïzena, baking soda en water in een pan en roer door elkaar. Verwarm op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren. Wanneer het mengsel kookt gaat het binden en krijg je de structuur van aardappelpuree. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten. Haal van het vuur en doe de klein in een schaal. Bedek deze met een natte doek en laat volledig afkoelen.

Kneed voor gebruik de klei goed door. Is het nog te plakkerig? Voeg dan nog wat maïzena toe.

Uit de oven

Rol de klei uit tot de gewenste dikte (ik deed zo’n 0,5 cm) en steek er vormpjes uit. Leg ze op een blad of met bakpapier beklede bakplaat (afhankelijk van hoe je ze straks laat drogen). Steek desgewenst met een rietje een gaatje in de vorm.

Laat het deeg drogen op de kachel, dat duurt ongeveer 15 uur. Je kunt de decoratie ook een uurtje drogen in de oven op 80 graden (halverwege even omdraaien). Ik vond het resultaat uit de oven het mooiste. Als ze helemaal gedroogd zijn kun je de grove randjes een beetje bijschuren en kan je de decoratie desgewenst nog verven.

Nog op zoek naar meer leuke kerst DIY’s?

Bewaar deze kerstdecoraties van zelfgemaakte klei op Pinterest:

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*