Home » Aardappelgratin uit de oven
aardappelgratin uit de oven

Aardappelgratin uit de oven

Aardappelgratin uit de oven is het ideale bijgerecht voor je kerstdiner. Je kunt het grotendeels voorbereiden en terwijl de gratin in de oven staat heb je je handen vrij voor de overige gerechten. Bovendien is het ook nog eens heel erg lekker. Maak de romige aardappelgratin in een grote ovenschaal, of, nog leuker, in kleine ovenschaaltjes als eenpersoonsporties.

BK Royal Dutch Oven

Cocottes

Van die eenpersoons ovenschaaltjes worden ook wel cocottes genoemd. Deze prachtige zijn van BK, maar volgens mij worden die niet meer verkocht. Je kunt echter vele soorten cocottes kopen, van zowel aardewerk als gietijzer. Kijk ook eens bij Xenos, die verkopen ook veel van dat soort schalen. Hoeft niet persé met deksel. Een ramekin (ovenschaaltje zonder deksel) volstaat ook prima.

aardappelgratin uit de oven

Voorgekookte aardappels

Wij eten dit gerecht best vaak, het is zo lekker! Ik kies voor gemak, en koop meestal een zak voorgekookte aardappelschijfjes. Wel zo makkelijk. En de bereidingstijd is ook nog eens een stuk korter dan met rauwe aardappels. Probeer vooral ook eens deze aardappelgratin met kerrie. Een romige aardappelgratin smaakt erg lekker bij een stukje varkenshaas met champignonroomsaus of bij een saltimbocca alla romana!

aardappelgratin uit de oven

Aardappelgratin uit de oven

Wat heb je nodig:

  • 600-800 gram (voor)gekookte aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 ml slagroom of kookroom
  • 25 gram boter
  • 75 gram geraspte kaas (naar smaak)
  • mespuntje nootmuskaat
  • Peper en zout

Extra nodig: grote ovenschaal of vier kleinere schaaltjes

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken van de knoflook en vet daarna in met de boter.

Snij de aardappelen in dunne plakjes. Leg een laagje aardappelen in de ovenschaal, bestrooi met zout en peper en strooi er wat kaas over. Doe hier weer een laagje aardappels over en bestrooi ook die met zout en peper en strooi er kaas over. herhaal nog een keer. Roer de nootmuskaat door de room en giet dit uit over de aardappelen (of verdeel de room over de schaaltjes). Zet in het midden van de oven en bak de gratin 30 minuten (kleine schaaltjes) of 45 minuten (grote schaal).

Aardappelgratin voorbereiden en opwarmen

Aardappelgratin kun je prima (tot maximaal twee dagen tevoren) voorbereiden. Bereid de gratin, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de aardappelgratin in een voorverwarmde oven (175 graden), afgedekt met aluminiumfolie, in ca. 20 minuten op.

Bewaar het recept voor aardappelgratin uit de oven op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Aardappelgratin uit de oven
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*